Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2015-10-25 16:10:24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Földközi-tenger keleti medencéjében szombaton már csak kisebb körzetekben, de továbbra is előfordultak felhőszakadással kísért zivatarok. A legtöbb csapadék Kréta szigetén esett, ahol a napi összeg egy-egy helyen a 100 mm-t is meghaladta. Az özönvizet okozó mediterrán ciklon ebben a térségben tovább töltődik, és kelet felé helyeződik; ugyanakkor az erről leszakadó peremciklon a Fekete-tengertől északra okoz nagy területen csapadékos, és meglehetősen hideg időt. Bár errefelé az eső jellemző, de korábban havazott is, aminek következtében a Volga folyótól északra már többfelé összefüggő, 1-10 cm-es hóréteg borítja be a tájat, sőt az Ural előterében helyenként 10-25 cm a hó vastagsága. A Jeges-tenger felett örvénylő ciklon egészen Spanyolországig elnyúló, hullámzó frontrendszere Skandináviában okoz jelenleg csapadékos időt, a norvég partvidéken - az orografikus emelés miatt - szintén kiadós esőzés áztatta az elmúlt 24 órában a Bergen környéki területeket. Ennek a frontrendszernek a felhőzete Franciaország és Németország felett már meglehetősen vékony, jelentős csapadékot innen nem jelentettek. Ez a felhőrendszer tovább halad Európa belseje felé, és még inkább vékonyodik, a Kárpát-medencét is elhagyja délkelet felé. Számottevő változást nem hoz időjárásunkban, csak a szél élénkül meg kisebb körzetekben.


    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Estére átmenetileg megvastagszik, majd hajnalra az Északnyugat-Dunántúl, valamint a borsodi, nyírségi területek kivételével csökken a felhőzet. Kora reggelre főleg a Duna-Tisza közén és Nógrád megyében többfelé képződik köd és abból rétegfelhőzet, amelynek egy része a Dunántúl keleti részei fölé sodródik, és ott feloszlik. Hétfőn napközben az ország északkeleti felén változóan, kisebb körzetekben átmenetileg erősen felhős időre számíthatunk, másutt kevesebb felhő és többórás napsütés valószínű; a leghosszabb napos időszak a délnyugati megyékben lehet. Csapadék nem valószínű. Az Észak-Dunántúlon vasárnap este az északnyugati, hétfőn az Észak-Alföldön az északkeleti szél élénkül meg.  
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben és a Tápióság környékén -1, +1 fok is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15 fok körül alakul, csak a párásabb, illetve felhősebb körzetekben lehet ennél kissé hűvösebb.