Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy polgári kisváros ünnepelt a Csereháton

2015-10-24 23:38:53

Hagyományosan koszorúzással kezdődött, és ünnepi képviselő-testületi üléssel folytatódott az edelényi megemlékezés október 23-án. Az 56’-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplése több volt egy szokványos programnál.

Molnár Oszkár edelényi polgármester, és a díszpolgár Zdzislaw Banas siewierzi polgármester (A képre kattintva képtár nyílik)

A város ünnepelt. Az edelényi polgárok ünneplő ruhában, tiszta szívvel emlékeztek azokra, akik ötvenkilenc évvel ezelőtt Budapest utcáin, és a vidéki városokban az orosz tankok ellen küzdöttek a magyar szabadságért. Emlékeztek azokra is, akiknek az életét a megszálló szovjet hadsereg golyói oltották ki, vagy megtorlásul egy hideg hajnalon felakasztották a kommunista gyilkosok.

A zsúfolásig megtelt Művelődési Ház nagytermében, őszintén és hitelesen felidézték az egyszerű magyar polgárok tetteit, akik 1956-ban szembeszálltak a félelmetes kommunista hadigépezettel, és a mindent átszövő állami terrorszervezettel, a kegyetlen ÁVH-val. Edelény a rendszerváltás után hamar visszatalált az évszázadok alatt kialakult polgári hagyományaihoz, értékeihez.

A Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak műsora (A képre kattintva képtár nyílik.)

Molnár Oszkár polgármester ünnepi beszédében megemlékezett az 56’-os forradalom és szabadságharcról, és kitért az aktuálpolitika legnagyobb problémájára, a migrációs válságra.
- Edelény önkormányzata, egyhangúlag elfogadta azt a politikai nyilatkozatot, amely elsőként támogatta a kormány menekültügyi politikáját. Felhívással fordultunk a településekhez, eddig kettőszázötven önkormányzat csatlakozott kezdeményezésünkhöz– mondta a polgármester.

Pro Urbe Edelény emlékplakettel kitüntetett Császta Néptánc-együttes (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az október 23-i ünnepségen szokták a város által alapított díjakat kiosztani. Pro Urbe Edelény emlékplakettel tüntették ki a 2008-ban alakult Császta Néptánc-együttest. A hatvan fővel önállóan működő néptánc csoport, számos hazai és nemzetközi rendezvényen szerepelt. Edelény díszpolgárává választották a lengyel testvérváros Siewierz polgármesterét, Zdzislaw Banast.

A Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, Juhász Éva rendezésében bemutatták a korabeli budapesti életet és a forradalmat. A rendezvényt a Császta Néptánc-együttes műsora zárta.

(fotó/írás di)