Auguszta napja van. | 2024.03.29

November elsején lépnek szolgálatba a cseh rendőrök Magyarországon

2015-10-23 10:15:18

 

A cseh rendőrök november elsején kezdik meg szolgálatukat a schengeni határ magyarországi szakaszán - közölte David Schön, cseh országos rendőrkapitányság szóvivője pénteken Prágában.

 

    Az ötven cseh rendőr egy hónapig lesz szolgálatban a magyar-szerb határon - mondta el a szóvivő. A cseh rendőrök a járőrözést magyar rendőrökkel és katonákkal közösen végzik majd, mégpedig három kijelölt településen.      A rendőrök a tervek szerint október 29. és 31. között utaznak magyarországi missziójukra.
    A cseh kormány hétfőn, az észak-csehországi Ústí nad Labemben megtartott kihelyezett ülésén döntött arról, hogy Csehország ötven rendőrt küld Magyarországra, akik a külső schengeni határ őrzésében segítenek a magyaroknak.
    "Nagyon örülök annak, hogy ez a projekt, amelyen magyar kollégámmal még a júniusi találkozásunk alkalmával kezdtünk el dolgozni, konkrét tartalmat nyert, és ennek következtében a cseh és a magyar rendőrség együttműködése teljesen új, intenzívebb szakaszba lépett" - jelentette ki Tomás Tuhy, cseh rendőrfőkapitány pénteken Prágában. Tuhy szerint nem zárható ki, hogy amennyiben az együttműködés hasznos lesz, a cseh trendőrök magyarországi misszióját akár néhány hónappal is meghosszabbítják.
    Egy korábbi kormánydöntés alapján október közepétől 21 cseh katona segít a magyaroknak a migrációs válság kezelésében.
    A katonákkal együtt Prága kilenc műszaki eszközt, köztük öt nagy katonai teherszállító járművet és tíz tábori konyhát is küldött Magyarországra. A katonák felkészültek arra, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak a magyar hadseregnek.
    A cseh katonák a Balaton 2015 fedőnevű gyakorlat keretében október 15-től december 15-ig lesznek Magyarországon. A tíz modern tábori konyhát átadják a magyar hadseregnek, és betanítják a legénységet azok használatára. Hasonló segítséget nyújt Magyarországnak a másik két visegrádi állam, Szlovákia és Lengyelország is.
     Zágrábnak mindez ugyanakkor nem tetszik, ezért nyíltan bírálta a V4-ket.