Emma napja van. | 2024.04.19

Kiadvány készült a kegyeleti jogról

2015-10-22 13:13:17

 

A kegyeleti jogról szóló kiadványt készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tájékoztató füzet a hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szól a gyászoló családok és az egészségügyi dolgozók részére annak érdekében, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, mi az eljárás, milyen módon intézhetik az ügyeket ilyen esetekben, ezáltal teljes körű tájékoztatást adva, segítséget nyújtva a hozzátartozóknak a hivatalos ügyintézésben.
    Hozzátették, a holttesten végzett eljárások, egészségügyi beavatkozások alkalmasak lehetnek arra, hogy esetlegesen megsértsék a hozzátartozók gyászát, a halott emlékének megőrzését, ezért fontos azok szabályozott, a halott méltóságának figyelembevételével történő biztosítása.
    A központ megjegyezte: a haláleset bekövetkezésekor a betegjogi képviselő az elhunyt hozzátartozójának megbízása alapján - az általa adott meghatalmazás keretei között - segíti az elhunyt jogainak érvényesülését az egészségügyi intézmény működésével kapcsolatban tett panasz esetében.
    A kiadvány elérhető az OBDK honlapjáról.