Csongor napja van. | 2024.04.16

Hernádi: egyes országok nem tekintik végrehajthatónak a Horvátország által kiadott elfogatóparancsot

2015-10-22 07:01:54

 

Van jogi lehetőség arra, hogy egyes országok ne tekintsék végrehajthatónak a Horvátország által kiadott elfogatóparancsot - mondta a Mol elnök-vezérigazgatója a Figyelő gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban.

    Hernádi Zsolt a lapnak kijelentette, hogy a nyár közepe óta elhagyhatja Magyarországot. A horvát elfogatóparancsot egyébként a mai napig törvénytelenségnek tartja. Az elmúlt két évben minden vizsgálatnak alávetette magát, és a hatóságnak odaadták a kért dokumentumokat - tette hozzá.
    Magyarország és több európai uniós ország számára furcsa, hogy a horvát alkotmánybíróság megsemmisítő döntése után az elfogatóparancs változatlanul életben van - mondta Hernádi Zsolt.
    Kitért arra is, hogy politikai kockázatokból Szíriában és Kurdisztánban is kijutott a Mol csoportnak, az Aleppó és Damaszkusz közötti gázmezőn a polgárháború kitörése miatt mintegy egymilliárd dollár veszteséget kellett leírniuk. Kurdisztán is háborús övezetté vált, ám egyszer ott is eljön a béke - mondta. Az elnök-vezérigazgató Pakisztánban nem zárta ki a további kutatásokat.
    A Figyelőben megjelent interjúból az is kiderül: a Mol szintetikus gumigyárat épít Tiszaújvárosban, és további beruházásokat is tervez, akár a szénhidrogén iparon kívül is. A tiszaújvárosi üzemmel Közép-Európában még nem létező technológiát hoznak az országba.