Auguszta napja van. | 2024.03.29

Izrael-palesztinok-erőszak Újabb késeléses merénylet volt Izraelben

2015-10-22 06:54:10

 


    Újabb késeléses merénylet történt csütörtök reggel Izraelben, Bét Semes városban, az áldozat könnyebben sebesült meg, a két lelőtt merénylő állapota válságos - értesült a katonai rádió.

    Egy zsinagógából távozó fiatal ultraortodox zsidó férfit késelt meg két, az épületbe tartó palesztin merénylő a zsinagóga bejáratánál. A felsőtestén és fején megsérült izraelit a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították.
    A rádiónak egy szemtanú elmondta, hogy már korábban furcsának találták a járókelők a vallásos lakógyedben kószáló palesztinokat, ezért kihívták a rendőrséget, akik a késeléskor érkeztek a helyszínre, és rálőttek a merénylőkre, életveszélyesen megsebesítve őket.
    A palesztinok előbb egy autóbuszra próbáltak felszállni, de a helyiek ezt megakadályozták, mert gyanúsnak vélték őket öltözködésük és viselkedésük miatt, és ellökték őket az ajtótól.
    Csütörtökön ez volt az első merénylet, de szerdán öt izraeli katona és egy rendőr sebesült meg öt ciszjordániai terrorcselekményben.
    Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.
    A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.