Gedeon napja van. | 2024.03.28

Október 23. - NGM: segítő együttműködés jellemzi majd az új adóhivatalt

2015-10-21 12:29:00

 

Ügyfélbarát adózási rendszert és adóhivatalt kell kialakítani, amely az eddigieknél gyorsabb ügyintézést és kevesebb adminisztrációs terhet ró az emberekre és a vállalkozásokra - hangsúlyozta Varga Mihály  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 23. alkalmából rendezett ünnepségén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

    Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve a nemzetgazdasági miniszter a NAV állományülésén elmondta: a forradalom olyan fontos értékeket hozott a felszínre, amelyekre ma is építhetünk: a magyarságtudatot, az összetartozás érzését és a nemzeti büszkeséget.
    Varga Mihály megköszönte a NAV dolgozóinak az elmúlt években végzett munkát. Hozzátette: az adóhatóság olyan feladatokat oldott meg, amelyek már régen várattak magukra, és amelyek fontosak voltak az országnak. Arra is utalt, hogy a gazdaságpolitikával és ezen belül az adórendszer kialakításával elsősorban annak a bizalomnak kell megfelelni, amellyel az emberek a kormányt felruházták.
    A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az új, ügyfélbarát adózási rendszernek és adóhivatalnak gyorsabb ügyintézést és kevesebb adminisztrációs terhet kell nyújtania az embereknek és a vállalkozásoknak, a felelősségre vonás és bírságolás helyett a segítő együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt.
    Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását hamarosan tárgyalja az Országgyűlés. A miniszter úgy fogalmazott: a javaslat az olyan új fogalmak bevezetésével, amilyen a jó, illetve a rossz adózó, illetve az ezekhez kapcsolódó kedvezmények rendszerével már ebbe az irányba tett lépés, ahogyan a személyi jövedelemadó-bevallás tervezett eljárási módosításai is.
    Kijelentette: az adózáshoz kapcsolódó törvények módosítása ezzel nem fejeződött be, a kormány a közeljövőben a parlament elé terjeszti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetére vonatkozó javaslatát is. Ennek lényege, hogy változik majd az adóhatóság felépítése, a jövőben megszűnik a középszintű regionális adóhatóság, és ezzel kétszintűvé válik a szervezet. Varga Mihály kiemelte: minden olyan szakemberre számítanak, aki szakértelmével, elkötelezettségével, az újra és a változásra való nyitottságával a továbbiakban is segíti a munkát.