Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országgyűlés-jog OGY - Krónika 3. rész (a Kúria 2014-es tevékenysége, az OBH 2014-es beszámolója)

2015-10-21 09:23:29

 

A Kúria 2014-es tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalása után az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavalyi beszámolóját vitatták meg a képviselők szerdán az Országgyűlésben.

    
    A Kúria 2014-es tevékenysége

    Darák Péter zárszavában kiemelte: az ülés alkalmat adott arra, hogy kölcsönösen kifejtsék álláspontjukat, de a megtisztelő érdeklődés sem hatalmazza fel, hogy az alkotmányos kereteken átlépjen. Eszerint a Kúria elnöke beszámol évente egyszer az Országgyűlésnek a jogegység biztosításáról, az önkormányzati tanács működéséről - közölte. Kitért arra: a törvényalkotó bátran kifejtheti véleményét, észrevételeit bármely bírósági döntésről, de a bíró, a bírósági elnök konkrét egyedi döntésről véleményt nem fogalmazhat meg.
    Megköszönte ugyanakkor azt a felvetést, hogy a Kúria munkájában a jogtudomány közreműködése nélkül nem lehet igazságos döntést hozni.
    Választási ügyek nem vetettek fel jogegységi problémát, ezért nem tér ki rá a beszámoló - rögzítette.
    Egyetértett azzal, hogy a Kúria és a bírói szervezet sok mindent tesz a demokratikus jogállam fenntartása érdekében, a bírói függetlenség bástyáit őrzi. Jelezte: a devizahiteles ügyekkel összefüggő kúriai figyelem nem lankad, folyamatosan tanácskoznak a témáról. A népszavazási döntésről azt mondta: ezek a határozatok azonnal felkerülnek a Kúria honlapjára, s az MSZP-frakció képviselőjének küldött levélben nem ígért jogegységi döntést népszavazási ügyben. A felvetett elvi kérdésekről a döntések megszülettek - tette hozzá.
    Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.
    
    Az OBH 2014-es beszámolója
    
    OBH-elnök: cél az emberek igazságszolgáltatás iránti bizalmának növelése

    Az OBH elnökének szavai szerint az elmúlt években azon dolgoztak, hogy a bíróságok az évente hozzájuk forduló több millió ügyfél ügyében olyan szolgáltatást nyújtsanak, amellyel nő az emberek igazságszolgáltatás iránti bizalma.
    Handó Tünde az OBH 2014-es beszámolóját ismertetve fontosnak nevezte, hogy a bíróságok - a többi állami szervhez, illetve a magánszférához hasonlóan - emelni tudják a szolgáltatás színvonalát. Mint mondta, a szolgáltatás színvonalának emelésekor nem az ítéletek tartalmára gondol, hanem hogy az ügyfeleket méltó módon fogadják, hogy tisztességesen beszéljenek velük, hogy ne lehetetlenítsék el igényük bíróság előtti érvényesítését.
    Azt is fontosnak tartotta, hogy bármilyen vitája legyen is a három hatalmi ágnak - az igazságszolgáltatásnak, a törvényhozásnak és a végrehajtásnak - egymással kapcsolatban, megtartsák azt a tárgyszerű és tisztességes hozzáállást egymás irányába, amely biztosítja, hogy hitelesek tudjanak maradni a polgárok előtt.
    Az OBH elnöke szerint    a három hatalmi ágnak tudomásul kell venni, hogy az állampolgárok gondolkodásában nem különülnek el, "ők együtt gondolnak ránk mint az államra".
    Elmondta, ma egy bíró egy hónap alatt dönt és kezel annyi ügyet, mint a 19. században egy egész évben egy kúriai, törvényszéki bíró. Kiemelte, hogy a Fővárosi Törvényszéken évszázados problémát sikerült megoldani az elmúlt három évben: az országos átlag körül vagy alatta van a bírák ügyhátraléka.
    Az OBH elnöke szerint 2014-ben 24 százalékkal több ügy érkezett a bíróságokra, mint 2011-ben; ez összességében 1,46 millió ügy érkezését jelenti. Hozzátette: bírók létszáma az elmúlt három évben 0,8 százalékkal nőtt.
    Az ügynövekedés ellenére 25 százalékkal több ügyet tudtak befejezni, mint 2011-ben - összegzett.
    Handó Tünde ezt a teljesítményt azzal magyarázta, hogy a jogalkotó figyelembe vette a törvénymódosítási indítványaikat például az eljárási határidőkkel, a tárgyalási kötelezettségekkel kapcsolatban.
    Az elnök szerint a 11 ezer igazságügyi dolgozó "iszonyú" erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a bíróságokra érkező ügydömpingeket fel tudják dolgozni. Példaként a cégbírósági, illetve a devizahiteles ügyeket említette.
    Handó Tünde a tavalyi előrelépések közül kiemelte az elektronikus ügyintézési portált, a pertartam kalkulátort. Beszámolt a nyitott bíróság, a tanúgondozási, a gyermekközpontú igazságszolgáltatási programról.
    Kitért arra is, hogy nem rég adták át a debreceni járásbíróság új épületét, és az ott tárgyalt egyik ügyben a korábban a bűneit tagadó vádlott azt mondta a tárgyaláson a bírónak: "ebben az épületben, tisztelt bíróság, én nem tudok mást mondani, mint csak a tiszta igazat, és be kell vallanom, hogy azt a bűncselekményt elkövettem".

    Fidesz: javultak az eljárási mutatók

    Salacz László (Fidesz) az OBH tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolójáról azt mondta: javultak a folyamatban lévő ügyek mutatói, amelyhez szerinte komoly szemléletváltásra volt szükség. Beszámolója szerint olyan együttműködési formák alakultak ki, amelyek minden hivatalnak példaként szolgálhatnak.
    Kidolgozták az online elérhető pertartam-kalkulátort, valamint sms- és e-mail szolgáltatást is a tájékoztatás javítása érdekében - mutatott rá egy általa támogatott fejlesztésre.
    Kiemelte a tanúgondozást és a gyermekközpontú eljárást, valamint beszámolt a bíróságok korszerűsítéséről is. Köszönetet mondott a törvényhozás munkájának segítéséért is.