Emma napja van. | 2024.04.19

Illegális bevándorlás - Tisztifőorvos: nem kell kötelező szűrővizsgálatot elrendelni a menedékkérők körében

2015-10-21 07:31:51

 

Magyarországon nem kell elrendelni kötelező szűrővizsgálatot a menedékkérők körében, mert jelenleg nem olyan a helyzet, amely indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését, vagy e tekintetben bármilyen olyan egészségügyi kötelesség bevezetését, amelyet a most elfogadott jogszabály lehetővé tesz. Erről az országos tisztifőorvos beszélt az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

 

    Paller Judit jelezte, orvosi és szűrővizsgálat eddig is volt a menedékkérők körében, az egészségügyi törvény parlament által kedden elfogadott módosítása azonban felhatalmazást ad az országos tisztifőorvosnak arra, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat kötelezően elrendelhesse a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben.
    Hozzátette: ha a menekültstátusért folyamodó a tranzitzónában adja be a kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot, és az ezt igazoló dokumentum birtokában léphet az ország területére.
    A szakember jelezte, bármennyire is kevés az eddig elvégzett szűrővizsgálatok száma, az eredmények mindenképpen jelzés értékűek a mindennapi járványügyi kockázatértékelésnél.
    Paller Judit elmondta, leginkább vérrel és szexuális úton terjedő betegségekben szenvednek a menekültek, jellemző a hepatitis B és C, a szifilisz, de a tetvesség, rühesség is.