Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szlovéniában a hadsereg segíti majd a határőrséget a migránsválságban

2015-10-20 07:03:57

 

Szlovéniában a kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.

 

    A lépést megelőzően migránsok ezrei özönlötték el az országot Horvátország felől, azt követően, hogy Magyarország lezárta határát.
    A törvényhozás várhatóan a nap folyamán dönt az indítványról.
    Miro Cerar kormányfő a szlovén közszolgálati rádióban kijelentette: "Nem rendkívüli állapotot akarunk bevezetni, hanem a határőrizetet megerősíteni".
    A kormány a határon elsősorban a rendet és a nyugalmat akarja fenntartani, erőszak alkalmazása nélkül. Az új törvény lehetővé teszi, hogy a hadsereg segítse a rendőrség munkáját határvédelmi feladatai ellátásában - írta beszámolójában a szlovén rádió. 
    A jelenlegi törvény szerint a katonaságnak a határsávtól 50-100 métere kell tartózkodnia, a rendőrség munkáját pedig mindössze technikai eszközökkel és logisztikával segítheti. A hadseregnek nincs joga intézkedni.
    A törvénymódosítási javaslatot a belügyi, a külügyi és a honvédelmi bizottság is megvitatja együttes ülésén, majd a parlament elé terjeszti. Elfogadásához kétharmados többség kell. 
    A kormány utalt arra, hogy Szlovénia a legkisebb ország a nyugat-balkáni migrációs útvonalon, és ennek megfelelően korlátozottak a lehetőségei.     Szlovénia ezért nyilvánosan arra kéri az Európai Unió tagállamait és intézményeit, hogy aktívan vegyenek részt az ország tehermentesítésébe. Hiú ábránd egy kétmilliós országtól elvárni, hogy rendezi és megoldja helyzetet, miközben ennél sokkal nagyobb országok sem voltak rá képesek - hangzott el az ülésen a szlovén rádió tudósítása szerint. 
    A legfrissebb adatok szerint hétfőn 8 ezer migráns lépte át a szlovén-horvát határt, és mindössze 2 ezer hagyta el az országot. Szlovéniának 10 ezer fő befogadására van kapacitása. A kormány kedd éjszakai ülésén arról is döntött, hogy bővíti a befogadóállomásokon a szálláshelyeket.