Andrea napja van. | 2024.04.18

Szaúd-Arábia piacára lép a magyar villamostávvezeték-építő

2015-10-19 18:15:24

 

Vegyes vállalatot alapít, és ezzel belép Szaúd-Arábia energetikai piacára az MVM OVIT Zrt. - jelentette be a villamostávvezeték-építő társaság hétfőn.

 

     Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a magyar társaság partnere a szaúd-arábiai Arabian International Company (AIC) acélszerkezet-gyártó cég. A két fél vegyes vállalata által lehetővé válik a zrt. számára hogy nagyfeszültségű hálózatlétesítési, helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken vehessen részt, és amennyiben elnyeri a megbízást, fővállalkozói konstrukcióban valósíthassa meg a projekteket.
     A közleményben utalnak arra, hogy a magyarországi áramátviteli hálózat fejlesztési programjának lezárultával az OVIT az exportlehetőségek felkutatására és külpiaci szerepvállalásának bővítésére koncentrál. Ezt a változást jól mutatják Skóciában és Németországban megvalósított távvezetéki projektek (2012), illetve Csehországban elvégzett hálózatfelújítási (2013) és jordániai kilométeres távvezeték-építési munkák (2014).
    A zrt. egyebek között a hálózatlétesítési szolgáltatások területén folyamatosan vizsgálja a közel-keleti országok energetikai piacán megnyíló lehetőségeket. Az elemzések azt mutatták, hogy a Közel-Kelet egyik legfontosabb piaca a Szaúd-Arábiai Királyság mérete, fejlődési üteme és regionális gazdasági szerepe okán. 
    A közleményben kitérnek arra, hogy a szaúd-arábiai gazdasági szabályozás szerint fővállalkozóként az MVM OVIT Zrt. meghatározó szolgáltatásait jelentő távvezeték- és alállomás-építési tevékenységet minimum 25 százalékos helyi tulajdoni hányad bevonásával lehet végezni. A magyar cég ezért piacfeltárást követően az AIC-t választotta partnerül, mert az együttműködés stratégiai versenyelőnyt ígért: az AIC négy telephelyen évi 270 000 tonna gyártókapacitással rendelkezik, a világ 13 országában van jelen.
    A vegyes vállalat alapításának rijádi aláírásakor képviseltették magukat mindkét ország gazdasági vezetői, jelen volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a szaúd-arábiai minisztériumok vezetői és a királyság üzleti életének meghatározó képviselői - írták a közleményben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány