Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az üzemanyag-porlasztó jegesedése vezetett az Erdélyi Szigethegységben tavaly lezuhant kisrepülő tragédiájához

2015-10-19 14:05:13

 Az üzemanyag-porlasztó jegesedése vezetett az Erdélyi Szigethegységben 2014 januárjában lezuhant kisrepülő tragédiájához - állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a romániai polgári légi közlekedés biztonságát vizsgáló központ (CIAS). 

    A Britten Norman 2 típusú kisrepülő egy szervátültetésre szakosodott orvoscsoporttal a fedélzetén Bukarestből Nagyváradra tartott 2014. január 20-án, amikor az Erdélyi Szigethegységben egy erdős, hegyes területen lezuhant. A repülőgép valamennyi utasa túlélte a balesetet, de az egyik pilóta és egy orvostanhallgató lány meghalt, mire a mentésben részt vevő csoportok hat óra elteltével rájuk találtak. 
    A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés kitér arra, hogy a repülő túl sok üzemanyaggal szállt fel Bukarestből, és a túlsúly, valamint a jegesedés miatt már a felszállást követően sem sikerült elérnie a repülési tervben szereplő 3600 méteres magasságot. A Déli Kárpátok hegyláncain azonban szerencsésen túljutott. A másodpilóta javasolta, hogy szálljanak le a nagyszebeni repülőtéren, de a kapitány azt a döntést hozta, hogy folytatják a repülést Nagyvárad felé. A kapitány kizárólagos felelősséget vállalt azzal, hogy a műszer szerinti repülésről átváltott látás szerinti repülésre.
    Amint a jelentésből kiderül, a jegesedés egyfelől a megengedettnél nehezebbé tette a repülőgépet, másfelől pedig az üzemanyag-porlasztót érintette, ami által jelentősen csökkent a motorok hatásfoka. A balesetet megelőző pillanatokban a gép sűrű felhőben repült, a fenyőfák csúcsait a gép utasai akkor látták meg, amikor már csak pár méteres magasságban voltak. 
    A jelentés kitér arra is, hogy a balesetben meghalt kapitány nagy tapasztalattal rendelkezett, de csupán 42 órát repült a Britten Norman 2 repülőtípuson, és a baleset előtti 11 hónapban nem vezetett ilyen típusú gépet. A repülő hét utasa közül csupán egynek volt bekötve a biztonsági öve. Ennek köszönhető, hogy ő csak könnyebb sérüléseket szenvedett, elláthatta a sérült társait, és telefonon támpontokat adhatott a gép roncsait kereső csoportoknak.     A romániai polgári légi közlekedés biztonságát vizsgáló központ illetékesei közölték, ők csupán a baleset körülményeit vizsgálták, a felelősök megnevezése az ügyészség feladata.