Tivadar napja van. | 2024.04.20

Római prefektus: az Iszlám Állam terroristái fenyegetik a szent év biztonságát

2015-10-18 17:52:07

 

Az Iszlám Állam terroristái fenyegetik a szent év biztonságát -  figyelmeztetett Franco Gabrielli római prefektus, aki elismerte, hogy az esemény szervezői aggódnak a több tíz millió zarándok biztonsága miatt.

 

    A Ferenc pápa által meghirdetett szent év december 8-tól jövő november 20-ig tart. Az egész világból harminc millió olasz és külföldi hívő, valamint turista érkezését várják.  
    A Vatikánban és a Róma városában zajló egyházi eseményről Franco Gabrielli az olasz főváros prefektusa nyilatkozott, aki korábban az olasz polgári védelmet is vezette.
    "Nem vagyunk nyugodtak, aggódunk a jelentős számú ember Rómába való érkezése miatt" - jelentette ki Franco Gabrielli. Hozzátette, teljesen más a nemzetközi politikai helyzet mint a legutolsó, 2000-ben rendezett jubileumi szent évben. Azóta a terrorizmus általi fenyegettség veszélye erősödött éppen az IÁ tagjai által tervezett esetleges merényletek miatt is. Az IÁ év eleje óta több videót közölt, amelyekben Róma és a Vatikán"megszállásával" fenyegetett. A felvételeken a dzsihadista szervezet zászlói lobogtak a római Colosseum és a római Szent Péter téren levő obeliszk tetején. 
    Franco Gabrielli úgy fogalmazott, hogy biztonsági szempontból éppen a szent év hónapjaiban a Róma utcáin mozgó tömeg igényel kiemelt figyelmet azzal a további négy millió lakossal, aki az olasz fővárosban és környékén naponta saját járművel és tömegközlekedéssel utazik. 
    A szent évért felelős kormánybiztost Matteo Renzi olasz miniszterelnök november elején nevezi ki.