Emma napja van. | 2024.04.19

Ezer menekült érkezett vasárnap délelőtt Stájerországba

2015-10-18 13:15:20

 

Vasárnap délelőtt ezer, Szlovéniából érkezett  menekültet regisztráltak Ausztria déli határrészén. A burgenlandi határátkelőnél ez idő alatt nem érkeztek menekültek az országba.

 

    A stájerországi Spielfeldnél szombattól a vasárnap kora reggeli órákig 1600 menekült lépte át a határt, őket buszokkal egy grazi bevásárlóközpontban berendezett szükségszállásra és a karintiai Feldkirchenbe vitték. Jelenleg 700-an vannak még Spielfeld településen, különvonatok nem indulnak a környékről. Stájerországban vasárnap délelőtt megnőtt a menekültek száma, itt reggel hat órától 60-150 fős csoportokban ezer ember érkezett Ausztriába. 
    A hatóságok előzetes számításai szerint a hétvégén négyezer menekültet vártak Stájerországba. A spielfeldi határátkelőnél kétezer embert tudnak elszállásolni és Bad Radkersburgnál is felállítottak ideiglenes befogadóközpontot. 
    A szlovén rendőrség közlése szerint a szlovén-osztrák határon összesen ezerhatszázan -  Bad Radkersburgnál 330-an, a spielfeldi táborban pedig 1300-an -  várják, hogy továbbutazhassanak, őket osztrák önkéntesek segítik. 
    A héten először vasárnap délelőtt tudták kiüríteni a miklóshalmai (Nickelsdorf) menekültbefogadó központot, vasárnap nem érkezett még senki a tartományba. Szombaton 4100-an, pénteken több mint hatezren lépték át a burgenlandi átkelőnél a határt, ahol továbbra is állnak a befogadósátrak, egyelőre nem tervezik, hogy lebontják őket. 
    Karintia tartományban pillanatnyilag nyugodt a helyzet, nem érkeznek menekültek. 
    Az osztrákok hatóságok a magyar-horvát zöldhatár lezárása után azzal számoltak, hogy a menekültek új útvonalat keresnek és miklóshalmai (Nickelsdorf) átkelő helyett, a déli határrészen jönnek át az országba. Ezért Ausztria pénteken este bejelentette, hogy megerősíti déli határainak ellenőrzését szombattól. Szigorodott tovább a csempészek elleni küzdelem is, fokozottabban ellenőrzik az áthaladó kisbuszokat. Szombaton több mint száz rendőrt vezényeltek át Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből a déli határrészre, valamint több száz katona van jelenleg bevetésen a régióban. 
    Salzburgban szombaton és vasárnap délelőtt is nyugodt volt a helyzet, a város jelenleg meg tud birkózni a menekültek áradatával. A német-osztrák határon lévő Freilassingnál vasárnap délelőtt háromszázan várakoztak. 
    A hatóságok számításai szerint a következő napokban sem érkezik majd kevesebb menekült az országba.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó