Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest

2024-07-10 09:10:00

Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB), amely július 21-ig koncertekkel, színházi előadással és nyilvános mesterkurzussal is várja a közönséget.

A programok idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház Ifjú Barbárok című közös produkciójával kezdődnek szombaton, a fesztivál nulladik napján. Az előadás a vasárnapi nyitóesten is látható a Magyar Zene Házában - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeznek július 15-én a Dohány utcai Zsinagógában. A koncerten fellép Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Jens Peter Maintz, Thomas Dunford, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg, Nora Schwarzberg, Maxim Riszanov és Kirill Zlotnikov. Közreműködik Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, a FAB mesterkurzus diákjaiból álló zenekar és a Söndörgő együttes.

A fesztivál több napján adnak a FAB mesterkurzus diákjai matinékoncerteket, amelyekre szabad a belépés. Július 16-án a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Bach és Vivaldi zenéje csendül fel Thomas Dunford lantművész szólójával.

A 20. és 21. századi zenék kerülnek előtérbe július 18-án a Budapest Music Centerben (BMC). Az Eötvös Péter-emléknap délelőttjén Kurtág György tart nyilvános mesterkurzust Bartók 2. vonósnégyeseiről, az esti koncerten pedig a kortárs zene emblematikus művei, köztük Eötvös Péter művei szólalnak meg.

Július 19-én a fesztivál díszvendégével, Alessandro Baricco olasz íróval hallható beszélgetés a Zeneakadémián. A program a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál és a Petőfi Kulturális Ügynökség társszervezésében valósul meg. Este Beethoven és Brahms legkedveltebb, fúvósokra és vonósokra írt kamaradarabjai hangzanak el.

Másnap a fesztivál által hirdetett nemzetközi rajzverseny díjátadójához kapcsolódva többek között Vivaldi A négy évszak című műve csendül fel, Alessandro Baricco műveiből pedig színészek olvasnak fel részleteket. A koncerten közreműködik mások mellett Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Held, Csalog Gábor, Razvan Popovici, Fenyő László, Fejérvári Zsolt és Gloria Campaner.

A fesztivál zárónapján fellépnek a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai, valamint Andreas Ottensamer és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult zenekar. A programsorozatot hangverseny zárja a Zeneakadémián.
A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított FAB rendezvényre 30 országból érkeznek művészek. A fesztiválprogramot a tíznapos II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és mesterkurzusok előzik meg.