Tibor napja van. | 2024.04.14

Miskolcon október 13-án lezárul a Veres-korszak - évtizedeket visszafejlődött város az örökség

2024-04-03 15:05:00

Közösségi oldalán jelentette be Veres Pál polgármester, hogy nem indul a helyhatósági választáson. Döntését többek között egészségügyi és családi okokkal indokolta.

Sok találgatás látott napvilágot a polgármester visszavonulása kapcsán. A legkézenfekvőbb ok abban keresendő, hogy Gyurcsány Ferenc, Mokrai Mihály és Varga Andrea tavaly októberben Verest kegyetlenül hátba szúrta azzal, hogy a DK, majd az LMP nem támogatta jelöltségét. A két baloldali párt kiesése kétségessé tette Veres Pál polgármesteri győzelmét.

Veres személyében egy intellektuális, de politikai értelemben rossz vezetője volt Miskolcnak

Megoszlanak arról a vélemények, hogy Veres Pál jó vagy rossz vezetője volt Miskolcnak. Abban legádázabb bírálói is megegyeznek, hogy emberséges és nagy tudású vezető volt, akit a politika kegyetlen világa tett tönkre, és ebben nagy szerepe volt a Veres hátán visszamászott levitézlett helyi baloldali elitnek, akik kíméletlenül kihasználtak az egykori gimnáziumi igazgató politikai naivságát.

A kívülállónak úgy tűnt, a miskolci polgármester a Velünk a Város frakció túsza, akit az irodájába száműztek, és a feje fölött döntöttek, amelyeknek az ódiumát neki kellett viselni. Egyes vélekedések szerint, az elmúlt négy és fél évben Miskolcnak csak névleg volt vezetője, mert a valós hatalmat a háttérben, a városi cégeket, intézményeket megszálló, baloldali elit gyakorolta.

A polgármester legnagyobb kritikusa a Demokratikus Koalíció helyi embere, Mokrai Mihály volt, aki a városi legenda szerint azért haragudott rá, mert nem támogatta alpolgármesteri ambícióit. Veres elmulasztotta leütni azt a magas labdát, amely Mokrai vitatott önkormányzati lakásvásárlási botránya tálcán kínált.

A baloldalon fidesz-barátsággal, a jobboldalon szélsőbaloldalisággal vádolták, amely arra mutatott rá, hogy Veres Pál inkább középen álló intellektuális polgári vezető volt, dilettáns politikai érzékkel. A polgármester igazi farkasa az a baloldali elit, amely 2019-ben a választási győzelmét a népszerű gimnáziumi igazgatónak köszönhette.

Miskolc évtizedeket fejlődött vissza

Veres Pál zöldfülűként, a lehető legrosszabb időben lépett a számára ismeretlen politikai porondra. Megválasztása után néhány hónappal megérkezett a koronavírus járvány, amely 2022-ig meghatározta a város gazdálkodását. Hozzáértők szerint, egyik rossz döntés a másik után született, amelyeknek a miskolci polgárok itták meg a levét.

2020 márciusában tömegesen bocsátották el a városi cégek dolgozóit, fizetéseket csökkentettek, és egyéb juttatásokat vontak meg. Míg a miskolciakat sarcolták, addig a miskolci polgárok pénzéből nagyot markoló képviselők juttatásai egy forinttal nem rövidültek.

Felemelték a városi ingatlanok bérleti díjait. Szédületes magasságokba emelték a helyi tömegközlekedési jegyárakat úgy, hogy Európa legdrágább villamosjegyével órákat kellett várni a szellemvillamosokra.

2022-re sikerült tönkretenni a megyeszékhely tömegközlekedését és ország első turizmusát. A világhírű Barlangfürdő, az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő bezárásával sikerült taccsra vágni a szállásadókat és az éttermeket. Az évekig tartó tapolcai beruházás dilettáns kezelése ugyancsak nem tett jót az amúgy is haldokló turizmusnak.

Tavaszonként a város egyes részei eltűntek a gazban. Bezárt a Tündérkert és nem épült tovább a Diósgyőri vár.

A gyenge lábakon álló közbiztonság folyamatosan romlott, és lemondásra kényszerült Miskolcról Kazincbarcikára, majd Kazincbarcikáról Miskolcra, és Miskolcról újra Kazincbarcikára emigráló rendészeti vezető, Vincze Csaba.

Állandósult a marakodás a Közgyűlésben

A Közgyűlés megalakulásának első pillanatától tapintható volt a feszültség Veres Pál és a DK helyi prominensei között. A színfalak mögött folyó elkeseredett színjátékról néha fellebbent a függöny, látható vált a DK és a polgármester küzdelme.

A DK képviselői nem szavazták meg hitelfelvételt, de számos más ügyben is keresztbe tettek Veres előtt. 2022-ben a Gyurcsány-párt listájáról az országgyűlésbe jutó Hegedűs Andrea egyre bátrabban ekézte Veres Pált, amely 2023 októberében, Gyurcsány Ferenc bejelentésében csúcsosodott ki. Ekkor vonták meg a bizalmat a polgármestertől. Az azóta eltelt fél év alatt a viszony csak egyre jobban elmérgesedett.

Úgy hírlik, a DK háza táján az a szóbeszéd járja, bárki csak ne Veres! Ez a gyurcsányi prófécia teljesedett be Veres Pál visszavonulásával.