Jusztin napja van. | 2024.06.16

MNB: évtizedes jegybanki integrációját ünnepli a magyar pénzügyi felügyelés

2023-11-20 19:38:49

Erősebbé, szilárdabbá tette a magyar pénzügyi rendszert, hogy 10 éve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részévé vált a pénzügyi felügyelet - hangsúlyozza az MNB az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

    A jegybank rámutat: a közelmúlt nemzetközi bankválságai mind azt mutatják, hogy minden eddiginél fontosabb a makro- és mikrofelügyelés, a betétvédelem és a szanálás összhangja. 
    A digitalizációnak köszönhetően a bizalom megingását gyors betétkivonás követheti, ezért fontos, hogy a jegybank hatékonyan lássa el a végső hitelezői szerepkörét, időben kezelje a válsághelyzeteket, a betétvédelmi rendszer pedig nyújtson biztonságot a banki ügyfeleknek. Az MNB és a pénzügyi szolgáltatók hatékony együttműködése a járvány és a háborúk idején is bizonyította a magyar pénzügyi rendszer megbízhatóságát - hangsúlyozta a közlemény szerint Matolcsy György jegybankelnök.
    Kandrács Csaba felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnök kiemelte, hogy az MNB világszinten is a legmodernebb felügyeletek közé tartozik, stratégiájához igazodva kihasználja az integrált pénzügyi felügyelés előnyeit. 
    Bár a hazai pénzügyi felügyelés szabályozási, módszertani keretrendszerét az Európai Unió adja, az MNB felügyelete ezt folyamatosan és tudatosan egészíti ki saját eszközökkel. A fogyasztóvédelem területén a minősített fogyasztóbarát termékek, az Értékpapírszámla Online Lekérdező Alkalmazás vagy a felügyeleti felülvizsgálati folyamat során a felügyelt intézmények többlettőke-követelményének meghatározása ilyen "hungarikumoknak" számítanak - jelezte az alelnök.
    A jegybank Stabilitás és bizalom címen szakkönyvet szerkesztett a pénzügyi felügyelés elmúlt egy évszázadáról, ebben a felügyeleti és a fogyasztóvédelmi tevékenységek mellett más felügyeleti ágakra is kitérnek. A kötet segít láthatóvá tenni, hogy a védőhálók jól működnek Magyarországon - értékelte a kiadványt Matolcsy György a közlemény szerint.