Jusztin napja van. | 2024.06.16

Időjárás-jelentés

2023-11-19 17:51:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A Kelet-európai-síkság időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, ott párás, ködös az idő.

Emellett az Ibériai-félszigeten szintén magasnyomású képződmény miatt időjárási szempontból eseménytelen, száraz napokat élhetnek át az ott élők.
Ugyanakkor a Fekete-tenger térségében egy ciklon okoz sokfelé esőt, záport, néhol zivatart is, egyes part menti tájakon 50-80 mm körüli csapadékösszeget is regisztrálnak.

Ezen kívül Északnyugat-Európa fölött örvénylik egy alacsony nyomású képződmény, amely fokozatosan a kontinens belső területei felé halad, és frontrendszere mentén sokfelé esőt, záport, vegyes halmazállapotú csapadékot jelentek.

E frontálzóna vasárnap éri el hazánk térségét, így elszórtan kell az előbb felsorolt csapadékfajtákra, de elsősorban esőre, záporra számítani.

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:
---------------------------------------------------
Nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és ott gomolyfelhők képződnek, viszont északkeleten erősen felhős vagy borult marad az ég. Elszórtan várható eső, zápor, változó halmazállapotú csapadék is.

Estétől északnyugatról délkelet felé tartó záporokra elszórtan kell számítani, akár az ég is megdörrenhet. Hétfőn az északkeleti harmadban marad a felhősebb idő, ott szórványosan eső, zápor is lehet. Másutt a változó mennyiségű felhőzet mellett több órára kisüt a nap, és csak néhol fordulhat elő csapadék.

Vasárnap a déli, hétfőn a nyugatira forduló szél helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos részeken gyenge fagy is előfordulhat.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn döntően 9 és 15 fok között valószínű, de északkeleten ennél több fokkal hidegebb lehet.