Kristóf, Jakab napja van. | 2024.07.25

Elfogták az Iszlám Állam több feltételezett támogatóját Németországban

2023-05-31 11:39:00

Elfogták a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet hét feltételezett pénzügyi támogatóját szerdán Németországban egy nagyszabású razzián.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint kora reggel országszerte egyszerre több mint kilencven helyszínen tartottak házkutatást. A műveletben ezernél is több rendőrt mozgósítottak.

------HÍRDETÉS-----------------------------------------------------------------------

Elfogatóparancs alapján őrizetbe vettek hét embert, három német állampolgárt, egy német-marokkói kettős állampolgárt, valamint egy török és egy koszovói állampolgárt.

Mint írták, a megalapozott gyanú szerint adományokat begyűjtő és továbbító közvetítőként tevékenykedtek egy nemzetközi hálózatban, amely az Iszlám Állam támogatására szerveződött. Legkevesebb 65 ezer eurót juttattak el szíriai dzsihadistákhoz vagy kapcsolattartókhoz. A pénzt legfőképpen arra használták, hogy javítsanak két szíriai gyűjtőtáborban, az al-Hol és a Roj táborban uralkodó állapotokon. Ezekben a Szíria északkeleti részén fekvő táborokban a meggyengült terrorszervezet harcosainak több tízezer hozzátartozója él, főleg nők és gyerekek.

A német legfőbb ügyészség közlemény szerint az adományok egy részét arra költötték, hogy fogvatartottak elszökjenek, vagy embercsempészek közreműködésével kijussanak a térséget uraló kurd fegyveres erők ellenőrzése alatt álló táborokból.

Az Iszlám Állam a 2010-es évek közepén elfoglalta Szíria és Irak jelentős részét. A terrorszervezet visszaszorítására összeálló nemzetközi koalíció 2017-ig harcolt ellenük, az amerikai támogatással és kurd vezetés alatt működő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) csapatai 2019-ig folytattak nagyobb műveleteket dzsihadista fészkek felszámolására.