Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2023-05-26 18:16:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------

Változatlanul a Brit-szigetek fölötti középponttal elhelyezkedő magasnyomás a fő mozgatórugó kontinensünk időjárásának alakításában, és a terület nagy részén sok a napsütés, száraz az idő.

A szárazföld északkeleti, északi része fölött időjárási frontok vonulnak, amelyek felhősödést, illetve több helyen esőt okoznak, emellett a fentebb említett magasnyomástól délre, délkeletre a labilis egyensúlyi állapotú légtömegben helyi záporok, zivatarok alakulnak ki. Leginkább az Ibériai-félszigeten, ahol egy gyenge légörvény is található, villámárvizeket okozó felhőszakadások is előfordulnak - Spanyolország keleti partvidékén 100 mm-t meghaladó csapadékösszegről is érkezett jelentés az elmúlt 24 órában.

A Kárpát-medence szombat estig továbbra is a fentebb említett anticiklon délkeleti peremén helyezkedik el, folytatódik a napos, gomolyfelhős idő, ugyanakkor elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak

Várható időjárás szombat éjfélig:
---------------------------------

Az időnként erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett péntek délután és szombaton is az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk. A Nyugat-Dunántúlon lesz a legkevesebb felhő, ott érdemi csapadék sem valószínű. Másutt reggelig elszórtan, nagyobb számban az ország középső részén záporokra, zivatarokra lehet számítani, amelyeket néhol felhőszakadás is kísérhet.

Szombat napközben már kevesebb zápor, zivatar várható - nagyobb eséllyel a déli, délnyugati tájakon, illetve délután a keleti, délkeleti határvidéken fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szél több helyen lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint szombaton szakkeleten erős is. Zivatarok környezetében főként péntek délután tmenetileg viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között várható.