Elza napja van. | 2022.12.01

Elhunyt Kobold Tamás, Miskolc egykori polgármestere

2022-10-02 20:31:00

Kobold Tamás 1953-ban született Miskolcon, tősgyökeres miskolci családban. A várossal való kapcsolatuk igen régi keletű, hiszen anyai ágon a Felvidékről bevándorolt dédszülei itt telepedtek le a 19. század második felében a Vasgyár létrehozásakor. Mindig is büszke volt arra, hogy iparos családból származik.

Középiskolai tanulmányait is Miskolcon végezte a Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában, majd érettségije után a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán szerzett diplomát. 1975-ben tért vissza Miskolcra, a Lenin Kohászati Művekhez, annak ellenére, hogy a karriert elsősorban a budapesti külkereskedelmi vállalatok jelenthették volna számára. Később a Diósgyőri Gépgyárban helyezkedett el, kereskedelmi mérnökként.

1990-ben, az akkoriban alakult KDNP indítani szerette volna az országgyűlési választásokon, de ő inkább az önkormányzatot választotta, ahol előbb Diósgyőrben képviselő, később pedig a város alpolgármestere lett.

Először 1994-ben a KDNP színeiben választották Miskolc polgármesterévé, majd 1998-ben a Fidesz-KDNP támogatásával ismét elnyerte a választók bizalmát. Nyolc esztendeig vezette városunkat.

2010-ig önkormányzati képviselőként tovább dolgozott, de a közélettől később sem vonult vissza teljesen. Aktív maradt a közügyekben és rendszeresen hallatta a hangját fontos társadalmi kérdésekben.

„Szerettem és szeretem” – vallotta Miskolcról. „A tisztességes és becsületes munka megtapasztalt élménye, az emberré válásomat alakító, körülöttem élő mindennapok példaképeinek igyekezete köt engem ehhez a városhoz elválaszthatatlanul.”