Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felzárkóztató programot indít menekült gyerekeknek a Dorkász alapítvány Debrecenben

2022-08-15 16:49:00

Az ukrajnai háború elől érkező, a debreceni Dorkász kempingben elhelyezett gyerekeknek szervez felzárkóztató programot a Dorkász Szolgálat Alapítvány - tájékoztatta a szervezet igazgatója hétfőn az MTI-t.

Kiss Ábel Lukács közölte: a szolgálat által ellátott gyerekek a háború, a járvány és a szegénység következtében nagy mértékben lemaradtak tanulmányaikban, ezért komplex felzárkóztatásra van szükségük ahhoz, hogy integrálódni tudjanak a helyi tanintézményekbe.

Ezt célozza az UNICEF támogatásával megvalósuló Dorkász School to Success - Iskola a sikerhez - pedagógiai program, amely szeptembertől indul - tette hozzá.

A Dorkász kempingben öt osztálytermet alakítanak ki, ahol teljes állású tanítók, tanárok közreműködésével folyik majd az oktatás. A kiscsoportos foglalkozásokon írás és olvasás mellett más alternatív nevelési módszerekkel is próbálják majd fejleszteni a gyerekeket - írta az igazgató, megjegyezve, hogy a zenés és a táncos foglalkozásnak, valamint a sporttevékenységeknek köszönhetően a fiatalok komplex készségfejlesztésben részesülnek.

Hozzátette: a missziójuk továbbra is az, hogy a menekülni kényszerülő iskolás korúak megkapják azt az alaptudást, amely által mihamarabb egy állami tanintézményben tudják folytatni tanulmányaikat. A Kárpátaljáról érkezők többsége már nem szeretne visszamenni, hanem Magyarországon kezdene új életet, ezért "kimondottan fontosnak tartjuk, hogy beilleszkedjenek és felzárkózzanak ezek a fiatalok a magyar oktatási rendszerbe" - írta közleményében Kiss Ábel Lukács.