Jusztin napja van. | 2024.06.16

Kiszáradt a Lázbérci-víztározó dédestapolcsányi része(videó)

2022-08-15 05:41:45

A héten egyre jobban melegszik az idő, és továbbra sem lehet számítani jelentős esőre. Az elmúlt száz év legnagyobb szárazságának hatására patakok, folyók, tavak száradtak ki. A mezőgazdaságban felbecsülhetetlen értékű károk keletkezett.

A szárazságot megsínylette és méterekkel csökkent a Lázbérci-víztároló vízszintje. A tározót tápláló Bán-patakban éppen csak csörgedezik a víz, és a mesterséges tó dédestapolcsányi oldala kiszáradt.

A Lázbérci-víztározó Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava. A Bán-patak felduzzasztásával hozták létre 1967-ben azzal a céllal, hogy Kazincbarcikát, Ózdot, a környező településeket, és az észak-borsodi iparterületet ivóvízzel lássa el.

1975-ben létrehozták a Lázbérci Tájvédelmi Körzetet, melynek a tó is része lett.

A víztározó 6,2 millió m3 vizet tárol, 3 km hosszú, szélessége 0,5 -1 km között váltakozik. Vízgyűjtő területe 220 km2. A tavat a Bán, Baróc, Boroszló, Csernely, Eskerenna, Gizslír, Mehelycső, Nagyvölgyi, Sátai, Szána, Szilvás, Szalajka, Taró-völgyi, Úszó patakok táplálják.

Érdekesség, hogy a víztározó építésekor Dédestapolcsányt és Bánhorvátit összekötő főút egy része víz alá került, és új utat kellett építeni a két település között a hegyen át.

A Lázbérci-víztároló nem csak a kirándulók, hanem a horgászok kedvenc helye is.