Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mabisz: a biztosítók a szerződések tartalmától függően rendezik a károkat

2022-06-29 20:23:00

A biztosítók attól függően fedezik a károkat, hogy milyen biztosítási szerződése van egy társasháznak, illetve a lakóknak - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az MTI-nek a terézvárosi házomlás kapcsán.

Lambert Gábor hangsúlyozta: nagyon sok függ attól, hogy mikor kötötték a szerződést, mit tartalmaz és aktualizálták-e, esetleg már hosszú idő óta ugyanazt a díjat fizetik.

A kommunikációs vezető szerint feltételezhető, hogy van a Jókai utcai háznak biztosítása, és az épület szerkezetével kapcsolatos elemek ehhez tartoznak. A lakásokon belül, az ingóságokban keletkezett esetleges károkért a lakók lakásbiztosítási szerződései alapján fizetnek az érintett biztosító társaságok.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet: régebbi, nem aktualizált szerződések vagy alulbiztosítottság esetén fennáll a veszély, hogy a biztosítási összeg, amire a károsultak igényt tarthatnak, nem fogja a teljes kárt fedezni.
A Mabisz ezért figyelmeztet rendszeresen arra, hogy a lakásbiztosítási szerződéseket aktualizálni kell - tette hozzá.

Lambert Gábor elmondta: a tavalyi adatok szerint 3,8 millió lakossági vagyonszerződés van Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka lakásbiztosítás, ennek alapján a hazai lakóingatlanoknak csak a 72-73 százaléka van biztosítva.

A személyi sérülésekkel kapcsolatban kifejtette: nem minden ingatlanbiztosításnak van automatikusan felelősségbiztosítási eleme, ez mindig a konkrét szerződéstől függ, és az is kérdés, hogy olyan mértékű-e a ház felelősségbiztosítása, ami egy súlyos sérülést fedez.

A Jókai utcai házban ugyanakkor építkezés folyt, a szakértői vizsgálat és a felelősség megállapítása ebben az ügyben nagyon hosszú ideig tarthat. Az építőipari cégek kötelezően rendelkeznek felelősségbiztosítással, de ezek pontos tartalma, mértéke is az adott szerződésüktől függ - ismertette.
Ha a felelős nem rendelkezik olyan biztosítással, ami az érintettek kártalanítására kiterjed, vagy arra nem elegendő, akkor a károsultak polgári peres úton érvényesíthetik igényeiket - jelezte.

A Mabisz kommunikációs vezetője szerint a károsultak közül a leggyorsabban azok a gépkocsi-tulajdonosok számíthatnak kártérítésre, akik rendelkeznek teljes körű casco biztosítással.

Hétfő délelőtt leomlott és az utcára zuhant Budapesten az átalakítás alatt álló Jókai utcai ház párkányfala, a balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.