Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

Bérlethamisító ellen nyomoz a rendőrség

2022-06-29 14:15:07

Bérlethamisítás miatt nyomoz a rendőrség egy 69 éves budapesti férfi ellen, aki a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) több mint 100 millió forintnyi kárt okozhatott volna - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Nagy-Kovács Dávid, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vagyonvédelmi osztályának alosztályvezetője elmondta, a gyanúsított V. kerületi lakásában BKK-automatából lopott hőpapírra nyomtatva hamis BKK-bérleteket készített, és azokat ismerősi körben két-háromezer forintért adta el.
    A férfi a bérletekre a megrendeléseket telefonon vagy SMS-ben vette fel, a vásárlókat pedig telefonon értesítette arról, ha közeledett a bérlet lejárati ideje, és felajánlotta új bérlet készítését - tette hozzá.
    Nagy-Kovács Dávid közölte, a BKK ellenőrei többször észlelték a hamis bérleteket és feljelentést tettek a rendőrségnél. A gyanúsítottat egy hete fogták el, kihallgatták, de a férfi nem ismerte el a bűncselekményt.
    A házkutatás során hőnyomtatót, számítógépet és BKK-automatából származó biankó bérletszelvényeket találtak a rendőrök - fűzte hozzá.
    Elmondta azt is, hogy a 69 éves férfi ellen hasonló cselekmény miatt korábban többször is eljárást folytattak, a bíróság pedig jogerősen el is ítélte.
    A gyártón kívül öt gyanúsítottat hallgattak ki hamis magánokirat felhasználása miatt, de további kihallgatások várhatóak - mondta az alosztályvezető kérdésre válaszolva.
    Borsi Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója közölte, a gyanúsított akár 102,5 millió forint kárt is okozhatott volna a cégnek, ha felhasználja a 11 ezer bérlet készítésére alkalmas, korábban egy másik gyanúsított által ellopott hőpapírt.
    Az igazgató kitért arra is, hogy a BKK nagy figyelmet fordít a hasonló visszaélések visszaszorítására, folyamatosan fejlesztik a hőpapír biztonsági elemeit, és az automaták működését, a jegyellenőrzési technológia terén is komoly fejlesztéseket hajtottak végre, valamint elektronikus tiltólistát állítanak össze az automatafeltörések során eltulajdonított hőpapírokkal kapcsolatban.