Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

Szijjártó: Magyarország érdeke az, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon

2022-06-29 06:50:58

Magyarország érdeke az, hogy az ukrajnai háború ne eszkalálódjon - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán kedd este.

Szijjártó Péter Madridból nyilatkozott, ahol csütörtökig csúcstalálkozót tart az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO).
Azt mondta, hogy súlyos kérdések vannak napirenden; alapvetően minden az Ukrajnában zajló háború körül forog.

A konfliktus egyre éleződik, egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie Európának - jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy az energiaellátás és a gazdaság tekintetében is rendkívül súlyosak a kihívások.
Minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz kezelni ezeket a kihívásokat, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy minél előbb béke legyen - hangoztatta Szijjártó Péter.

Ha béke lesz, akkor "túl tudunk lenni az energetikai kihívásokon, (...) a háborús infláció okozta rendkívüli nehézségeken, és (...) nem kell meghalnia értelmetlenül embereknek" - fogalmazott.

"Ezért mi itt a következő három nap során is minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amely a békét segíti elő, a mi nemzeti érdekünk az, hogy a háború ne eszkalálódhasson, (...) ne terjedhessen túl Ukrajna határain, (...) minél előbb érjen véget" - mondta a miniszter.
Szijjártó Péter szerint ehhez arra van szükség, hogy ne fordulhasson elő közvetlen konfrontáció a NATO és az oroszok között.