Gedeon napja van. | 2024.03.28

9.244.900 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros edelényi állomásán

2022-05-22 16:39:00

A Richter Egészségváros történelmének második legeredményesebb rendezvényét zárták Edelényben, a Művelődési Központ előtti téren. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 88. állomásán 24 fontos szűrésen és tanácsadáson és számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók.

A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért élőben vagy online meghallgatott előadásért 300 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Edelény lakosainak köszönhetően 9.244.900 Ft adományt kapott a kórház, amely a rendezvénysorozat 13 éve alatt a második legmagasabb összeget jelenti. A befolyt adományból mammográfiás készülék beszerzését tervezi a Kórház.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A rendezvény megnyitóján Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 88. Egészségváros rendezvényünk. Ma is számos szűréssel, tanácsadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. Mindezt pedig ingyen és várakozási idő nélkül. Bízunk benne, hogy megtapasztalhatjuk az edelényiek összefogását és a programokon való részvétellel rengeteg virtuális adománypont gyűlik össze.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is. Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek számos hasznos tanácsot tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus mesélt az élet változásaihoz való alkalmazkodásról. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Szily Nóra, pszichológus, televíziós műsorvezető pedig alkalmazkodásról, lelki ellenállóképességről mesélt hasznos információkat a jelenlévőknek. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Művelődési Központ előtti térre érkezőket.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta, a PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Edelény lakosságának egészségmegőrzésében. „13 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. Az edelényi Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Művelődési Központ előtti téren. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 465 ember csatlakozott, az online térben pedig 672 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 463.425.000 forintot adományozhattunk.”

Dr. Szabó Melinda PhD., a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Nagy örömmel láttuk, hogy az edelényiek nagyon odatették magukat, már a sétán is több százan vettek részt, és napközben is nagyon szépen teljesítettek a résztvevők. Az adományösszeg minden várakozásunkat felülmúlja, így megvalósulhat a célul kitűzött mammográfiás készülék beszerzése. Így teljesült az a mottó, melyet ma reggel együtt megálmodtunk: együtt tettünk egy nagy lépést az egészségért, az emberért és a holnapért”.

Kiváló eredménnyel zárult az online pontgyűjtés

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Művelődési Központ előtti térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetnek, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 201.600 forintot gyűjtöttek a kórháznak.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 9.244.900 forintra nőtt, melyből a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet mammográfiás készülék beszerzését tervezi.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 88 városban több mint 210 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 230 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 463 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.