József napja van. | 2024.03.19

Frontex: növekszik a migrációs nyomás az EU külső határain

2022-05-17 09:37:00

Valamennyi migrációs útvonalon emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, a nyugat-balkáni, valamint a Nagy-Britanniába tartó útvonalakon jelentették - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

    A varsói központú ügynökség tájékoztatása szerint január és április között az előzetes számítások szerint mintegy 57 800 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 69 százalékkal több, mint tavaly az első négy hónapban. Áprilisban az illetékes nemzeti hatóságok mintegy 15 ezer szabálytalan határátlépést regisztráltak, 79 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.
    Kiemelték, hogy az év első négy hónapjában a nyugat-balkáni migrációs útvonalon jelentették az illegális határátlépések közel felét. Itt mintegy 27 200 esetben intézkedtek a hatóságok, ami 130 százalékos növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ezen az útvonalon főként szíriaiak és afgánok próbáltak az EU területére jutni.
    A Földközi-tenger keleti felében észlelt illegális határátlépések száma továbbra is magas, a régióban az elmúlt négy hónap alatt 9109 esetet jegyeztek fel, ami 86 százalékkal haladja meg a tavalyi adatokat. Január és április között 9300 illegális határátlépést regisztráltak a Földközi-tenger középső medencéjében, mintegy négy százalékkal többet, mint egy éve. Ezeken a migrációs útvonalakon főként kongóiak, nigériaiak, egyiptomiak, bangladesiek és tunéziaiak kerültek a hatóságok látókörébe.
    Az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán 1683 illegális határátlépést regisztráltak január és április között, ez azonban több mint ötször annyi, mint tavaly, és 523 százalékos növekedést jelent. Itt főként irakiak és fehérorosz állampolgárok léptek az unió területére.
    Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon egyre többen kísérelnek meg átjutni a szigetországba. Nagyjából 12 800 ilyen kísérletet regisztráltak a csatorna mindkét partján, ami 160 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. Ezen az útvonalon főként Afganisztánból, Szíriából és Iránból származó migránsokat vettek nyilvántartásba - közölte az uniós ügynökség.