József napja van. | 2024.03.19

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

2022-05-17 08:34:00

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

    Rácz Jenő első magyarországi étterme, a hazai éttermi kínálatban újszerűnek számító "chef's table" koncepcióval várja vendégeit. A Rumour a budapesti éttermi élet első, a séf személyére építő, őt központba helyező étterme, amely nem csak a vendég gasztronómiai érzékeire kíván hatással lenni - méltatta a zsűri a Dining Guide Étteremkalauz idei legjobbját.
    A TOP 10+2-es listára a tatai Platán Gourmet étterem, az Essencia Restaurant, a Salt Budapest, a Pasztell, a Borkonyha, a Babel Budapest, az Arany Kaviár, a Costes Restaurant, az esztergomi 42 Restaurant & Bar, a Costes Downtown, valamint a Laurel Budapest kerültek még fel.
    A kiadvány az idén külön fejezetben, egy TOP10-es listával és az Év cocktail bárja díjjal értékelte a magyarországi bárélet fejlődését, a Dining Guide Best of the Best minősítés létrehozásával pedig azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját ismerte el, amelyek minimum három évben a kategóriájuk legjobb helyezését érték el az Étteremkalauz előző kiadásaiban.
    A Best of the Best besorolás első birtokosai az elmúlt három évben az Év étterme díját elnyerő Stand Restaurant, valamint az elmúlt négy esztendőben az Év cukrászdája díjat kiérdemlő, váci Mihályi Patisserie.
    Az idén bevezetett Év cocktail bárja kategória első díját a Black Swan Budapest, a Fenntarthatósági díjat az őriszentpéteri Pajta nyerte el.
    Az Év cukrász teljesítményéért Menyhárt Attila (Four Seasons) vehetett át díjat, az Év cukrászdája pedig a Málna The Pastry Shop lett.
    Különdíjat kapott a Bocuse d'Or Europe idei döntőjén második helyezést elérő magyar csapat az Év szakács teljesítményéért; az Év ifjú séftehetsége a budaörsi Rutin fiatal séfje, Pallag Dávid lett, a Dining Guide Életműdíjasa pedig ebben az évben Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómiai Kft. ügyvezető tulajdonosa.
    Az Év séfje az osztrák-amerikai séflegenda, Wolfgang Puck, aki tavaly Magyarországon nyitotta meg első európai éttermét, a Spago Budapestet.
    Az Év éttermi szervize díjat a Déryné vehette át, az Év borlapja nyertese a Felix Kitchen & Bar. Az Év innovatív konyhája díját a Mák Restaurant kapta, az Év ígéretes étterme pedig a Szaletly vendéglő és kert lett.
    A 2022-es Étteremkalauz készítésekor mintegy 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, ezek közül az időszakot jellemző étterembezárások, átalakulások miatt 454 helyre jutottak el a tesztelők 2021. augusztus 11. és 2022. május 4. között.
    A top tízes ranglista felállításában idén is a Michelin Guide korábbi igazgatója, az olasz Fausto Arrighi segédkezett, aki vezető tanácsadói jelenlétével hatodik éve segíti az Étteremkalauz munkáját.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány