Auguszta napja van. | 2024.03.29

AM: kiemelt támogatást kapnak a déli határon működő mezei őrszolgálatok

2022-01-28 16:30:00

A migrációs nyomás miatt kiemelt támogatást kapnak a déli határon működő mezei őrszolgálatok - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.

    A tárca közleménye szerint Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarország schengeni külső határán jogellenesen belépők vagy azt megkísérlők száma jelentősen nőtt.
    "A megnövekedett migrációs nyomás nemcsak a rendvédelmi szervekre ró többletterheket, hanem fokozza a déli határ kötelében fekvő termőföldek védelmének igényét is. Erre tekintettel a leginkább érintett településeken a mezőőri szolgálatok megerősítése vált szükségessé" - tette hozzá.
    Kiemelte, a migrációs nyomásnak kitett települési önkormányzatok számára - a mezőgazdasági termelőket, terményeik és termelőeszközeik biztonságának megteremtése érdekében - a kormány több mint 170 millió forint rendkívüli támogatásról döntött mezei őrszolgálat létrehozására vagy a meglévő mezei őrszolgálatuk létszámának emelésére.
    A program keretében Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék település kap támogatást - tette hozzá.
    Nagy István hangsúlyozta, hogy a kormányzat elkötelezett az érintett települések biztonságának fokozása mellett.