Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elrendelte a bíróság egy kábítószer-kereskedelem miatt körözött férfi egyszerűsített átadását

2022-01-28 14:33:00

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a német állampolgárnak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, akivel szemben a Hamburgi Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot kábítószer-kereskedelem miatt - közölte a bíróság pénteken az MTI-vel.

    Közleményükben azt írták: a rendelkezésre álló adatok szerint a férfi társaival egy bűnszervezetet hozott létre azért, hogy Dél-Amerikából kokaint tartalmazó konténereket szállítsanak vízi úton Németországba. A német hatóságok azért adtak ki körözést ellene, hogy kábítószer-kereskedelem miatt büntetőeljárást folytathassanak le vele szemben.
    A Fővárosi Törvényszék megállapította: a német igazságügyi hatóság által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak. A pénteki tárgyaláson a férfi hozzájárult az egyszerűsített átadásához és "kérte a specialitás szabályainak alkalmazását". Ennek értelmében átadása esetén az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható vele szemben egyéb büntetőeljárás.
    A bíróság ezek alapján elrendelte a férfi átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, amelynek legkésőbbi időpontja 2022. február 7-e. Ha addig nem veszik át a férfit, szabadlábra kell helyezni őt. A végzés végleges.