György napja van. | 2024.04.24

KKM: a Tisza és mellékfolyói védelmének fontosságát hangsúlyozta Joó István Kárpátalján

2021-09-24 11:30:00

A Tisza és mellékfolyói védelmének fontosságát, valamint a hulladékgazdálkodási együttműködés kiemelt jelentőségét hangsúlyozta Joó István Kárpátalján - közölte pénteki közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

    Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megszervezéséért felelős kormánybiztos, egyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium exportnövelésért felelős helyettes államtitkára beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a feldolgozatlan hulladék mindannyiunk jövőjét veszélyezteti, majd hozzátette, készen állunk a hulladékgazdálkodási nehézségek kezelésében innovatív magyar technológiákkal támogatni Ukrajnát és Kárpátalját. Mindez megoldást biztosíthat egyúttal a Tiszát és mellékfolyóit érintő jelentős műanyagszennyezésre is, aminek kapcsán Áder János köztársasági elnök korábban levélben fordult Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz.
    A kormánybiztos kiemelte, hogy a magyar kormány kész az Ukrajna számára felajánlott, 50 millió eurós kötött segélyhitelt hulladékgazdálkodási projektekre is fordítani.
    Magyar környezetipari technológiákat, illetve azok átültetési lehetőségeit mutatták be pénteken, a kárpátaljai Makkosjánosiban megrendezett konferencián. Az eseményt Joó István nyitotta meg Anatolij Poloszkovval, Kárpátalja kormányzójával és Petrov Olekszijjel, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével.
    Beszédében Joó István felidézte, hogy több millió eurónyi értékű olyan vízügyi és hulladékgazdálkodási projekt végrehajtása is zajlik, amelyben magyar és ukrán szakemberek példa értékűen dolgoznak együtt a közös környezetvédelmi kihívások kezelése érdekében.
    Jó példaként kiemelte a Tiszát sószennyezéssel fenyegető felhagyott aknaszlatinai sóbánya környezeti állapotának vizsgálata kapcsán indított, REVITAL I. projektet, amelynek keretében magyar szervezetek a komplex geofizikai vizsgálatok mellett 21. századi robottechnológiát is alkalmaznak az elárasztott bányavágatok feltérképezésére.
    A konferencia résztvevőinek hat magyar cég is bemutatkozott, amelyek közül többen a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón is megjelennek majd kiállítóként. Joó István elmondta: a november végén esedékes Planet Budapest 2021 Közép-Európa környezetiparának bemutatkozó rendezvénye is lesz, mely a kapcsolatépítés mellett kiváló lehetőséget biztosít a piaci bővítésre is. A közel 160 vállalat leginnovatívabb fejlesztéseit felvonultató szakkiállítás mellett pedig hamarosan már a közönségprogramokra is megnyílik a regisztrációs lehetőség.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány