Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hágában megkezdődött a háborús bűnökkel vádolt Salih Mustafa perének tárgyalása

2021-09-15 14:45:00

Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróságon megkezdődött szerdán a koszovói hírszerző ügynökség korábbi vezetője, Salih Mustafa perének tárgyalása.

    Mustafát a különleges ügyészség utasítására tavaly szeptember végén fogták el a koszovói fővárosban, Pristinában. A szakadár Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kötelékében, a koszovói börtönökben elkövetett kínzással és gyilkossággal vádolják.
    A volt titkosszolgálati vezető tagadja a vádakat, és a különleges bíróságot a Gestapohoz, a náci Németország politikai titkosrendőrségéhez hasonlította.
    A vádat képviselő Jack Smith főügyész szerint Mustafa áldozatai olyan koszovói albánok voltak, akik nem értettek egyet az UCK nézeteivel. Mustafa személyesen részt vett a foglyok verésében és válogatott kínzásokban - olvasható a vádiratban.
    Tavaly júniusban az ügyészség Hashim Thaci koszovói elnök ellen is vádat emelt háborús bűncselekmények gyanújával. Thaci, aki egykor az UCK vezetője volt, azonnali hatállyal lemondott hivataláról.
    Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata szerint legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.
    Az UCK tettei máig vitatottak. Megvádolták azzal is, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű embereket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is előkerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.