Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négy év három hónapra ítélték a korábbi élettársa megölését tervező idős kecskeméti férfit

2021-09-15 13:30:00

Jogerősen négy év három hónap fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a 77 éves kecskeméti férfit, aki egy vadászpuskával akarta lelőni korábbi élettárást 2019 nyarán - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

    A bíróság emberölés előkészülete és zaklatás bűntettében, valamint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat.
    A vádlott és a sértett élettársak voltak, kapcsolatuk azonban megromlott, a sértett 2019 áprilisában külön költözött a vádlottól. A férfi nem vette ezt tudomásul, rendszeresen hívogatta telefonon a nőt, és munkahelyén - egy boltban - is naponta többször is felkereste, ezzel önkényesen beleavatkozva az életébe.
    A férfi azzal fenyegette korábbi élettársát, hogy tönkreteszi, ha nem megy vissza hozzá, ezért a sértett június 24-én feljelentette őt zaklatás miatt. Ennek ellenére tovább fenyegette a nőt, közvetett módon utalt arra is, hogy meg fogja ölni; emiatt a sértett biztonsági őrt fogadott.
    Július 24-én délután a férfi egy lefűrészelt csövű, csőre töltött sörétes vadászpuskával a boltba ment, hogy lelője a nőt. A fegyvert a sértettre irányította, és közölte vele, hogy megöli őt. A biztonsági őr azonban közbelépett, megragadta fegyver csövét úgy, hogy az ne emberre irányuljon, majd dulakodás közben a sértett segítségével sikerült a vádlottat lefegyvereznie. Eközben a fegyver elsült, de a lövés nem okozott sérülést.
    Döntésével a táblabíróság súlyosította az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék által a vádlottra kiszabott három és fél éves fogházbüntetést. Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, hogy a büntetőeljárásban kiszabott büntetés nemcsak az elkövetőt kell, hogy visszatartsa a jövőbeli bűncselekmények elkövetésétől, hanem mindenki mást is.