Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csehország vakcinákat adományoz balkáni, afrikai és ázsiai államoknak

2021-07-27 10:40:00

Csehország az év végéig legalább 2,39 millió adag, koronavírus elleni vakcinát ajándékoz néhány balkáni, afrikai és ázsiai országnak. A cseh kormány döntéséről Adam Vojtech egészségügyi miniszter tájékoztatott a kabinet hétfői esti ülése utáni sajtótájékoztatón.

    Vojtech szerint a cseh kormány döntése része az Európai Unió vezetői megállapodásának, miszerint az EU közösen 100 millió adag oltóanyagot ajándékoz más országoknak. Ezenfelül Csehország még 250 ezer adag oltóanyagot ajándékoz Vietnamnak, és 30 ezret Tajvannak - közölte a miniszter.
    A cseh miniszter megerősítette Andrej Babis kormányfő korábbi közlését, miszerint Szlovákia átvesz és kifizet egymillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát a Csehországnak kijáró uniós kvótából. A csehek összesen 14 millió adag oltóanyagot rendeltek a Pfizer/BioNTech vállalattól, s mindet rövid időn belül már nem tudják felhasználni, ezért adnak belőle a szlovákoknak.
    Adam Vojtech szerint a cseh kormány összesen 23,9 millió vakcinát rendelt az Európai Unió által elfogadott oltóanyagokból 8,5 milliárd koronáért (119 milliárd forint), azonban nem tudja ezt mind felhasználni.
    "Bíráltak minket, hogy kevés oltóanyagot rendeltünk, ami láthatóan nem igaz. Többet rendeltünk, mint amennyire a cseh lakosságnak most szüksége van, de ilyen gonddal most más országok is szembesülnek" - magyarázta a tárcavezető később a televízióban.
    A 10,7 millió lakosú Csehországnak a legközelebbi időben még mintegy 6,4 millió adag vakcinára lesz szüksége, hogy elérje a lakosság 70 százalékos átoltottságát - mutatott rá Adam Vojtech.
    Hétfőig 4,65 millió cseh állampolgár kapta meg a vakcina mindkét adagját, 900 ezren pedig az első adagot.