Auguszta napja van. | 2024.03.29

Intelligens közlekedésirányítási rendszert fejlesztenek konzorciumban

2021-03-06 12:05:00

Intelligens városi közlekedésirányítási rendszert fejleszt stratégiai együttműködésben a Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft., a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék valamint a Racionet Zrt. - közölte a Gamax Kft. az MTI-vel.

    A konzorcium a 2,371 milliárd forint összeköltségű projekthez 1,456 milliárd forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal versenyképességi és kiválósági együttműködések programban.
    A tájékoztatás szerint a projekt keretében egyebek közt olyan  diszpécser központot fejlesztenek, amelynek segítségével a hatóság be tud majd avatkozni a közlekedésbe a jelzőlámpák vezérlésével, továbbá útvonaltervező térképes mobilapplikációt biztosít a közlekedésben résztvevők számára. Ezzel csökkenteni lehet majd a városi dugókat, torlódásokat, így csillapítva a forgalmat. A teljes rendszer mesterséges intelligencia algoritmusokat és gépi tanulást is alkalmaz majd az adatok elemzéséhez.
    A kifejlesztendő rendszer nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is értékesíthető lesz azoknak a városoknak, ahol a lakosság és a forgalom méretéből eredő anomáliák ezt indokolttá teszik - közölte a Gamax.