Tivadar napja van. | 2024.04.20

Novák Katalin: az Egyesült Királyságban is érdeklődnek a magyar családpolitika iránt

2021-02-12 18:33:30

Míg az Egyesült Királyságban csökken, Magyarországon folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv, ezért egyre több brit döntéshozó érdeklődik a magyar családpolitika iránt - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken.

    "Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy a magyar családpolitika híre messzire eljutott. Eljutott Londonba is, ami nincs is olyan messze, de közösek a kihívásaink, és nem egyformák a válaszaink" - tájékoztatott Novák Katalin a Facebookon, miután online konferencián vett részt brit partnerekkel.
    A felek eszmecserét folytattak a két ország közös demográfiai kihívásairól.
    Ennek során Novák kijelentette, hogy a családpolitika a legjobb befektetés a jövőbe, amire nagy szükség van a demográfiai nehézségek leküzdéséhez, ez az egyik fő célja a kormánynak.
    Rámutatott, hogy Magyarországon 1981 óta csökken a népesség, azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gyermekvállalási kedv, és több évtizedes csúcson van.
    "Célunk, hogy minden olyan gyerek megszülethessen, akit terveztek a szülők" - fogalmazott.
    A családpolitika másik fontos célja, hogy a gyerekes családok jobban éljenek, miután jelenleg a gyereket vállalók gazdasági értelemben véve hátrányos helyzetben vannak a gyermektelenekkel szemben, ezt a hátrányt pedig meg kell szüntetni - tette hozzá.
    A miniszter arról számolt be, hogy bár az Egyesült Királyságban csökken a születések száma, a népességszám a bevándorlás következtében nő, ami általános jelenség egész Európában.
    Novák Katalin ezt követően részletekbe menően bemutatta a magyar intézkedések főbb területeit.
    A megbeszélésen többek között brit konzervatív parlamenti képviselők, miniszterelnöki tanácsadók, valamint a ResPublica nevű think tank igazgatója is részt vett. Utóbbi dicsérte a magyar kormány nemrég bejelentett intézkedését, miszerint a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.
    Korábbi tájékoztatás szerint nemrégiben a japán kormánypárt főtitkár-helyettese is érdeklődött a magyar családpolitika eredményei iránt.