Gedeon napja van. | 2024.03.28

Schanda: még egy hétig lehet beadni a középfokú jelentkezéseket

2021-02-12 11:59:00

Még egy hétig adhatják be középfokú jelentkezésüket a diákok, akik számára egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

    Schanda Tamás kiemelte: a nyolcadikos diákoknak és családjaiknak fontos döntést kell meghozniuk a következő napokban.
    Rámutatott: a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez pedig egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés. A gazdaság-újraindítási akcióterv 172 milliárd forinttal támogatja a rendszer egyetemi továbbtanulást megkönnyítő  tartalom- és eszközfejlesztését - jelezte a parlamenti államtitkár.
    Megjegyezte: sokan még nem tudják ennyi idős korukban, felnőttként mivel is szeretnének foglalkozni, ezért a szakképzési rendszert úgy alakították ki, hogy a diákoknak először csak ágazatot kelljen választaniuk. Így egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában, sokkal átgondoltabban dönthetnek egy konkrét szakma mellett. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás - fejtette ki Schanda Tamás.
     Aláhúzta: a megújult rendszer azok számára is egy rendkívül előnyös lehetőséget kínál, akik már nyolcadikos korukban tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni. Az okleveles technikusképzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát. Ezután automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben, ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik. A szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felvételin az is, ha valaki a mérnökképzés előszobájának tekinthető technikumból érkezik - ismertette.
    Schanda Tamás kitért arra is: azok számára, akik a lehető leghamarabb - akár érettségi nélkül is - szeretnének munkába állni, a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek ezekben az intézményekben.
    Kiemelte: a megújult szakképzési rendszerben - ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben - ösztöndíjat és munkabért is kapnak a diákok. Az oktatók bére is emelkedett: tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal. A gazdaság-újraindítási akciótervben az egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint mintegy tizede a felsőoktatás és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésében hasznosul - sorolta Schanda Tamás.