Andrea napja van. | 2024.04.18

Vádat emeltek egy nevelőszülő és férje ellen gyermekek bántalmazása miatt

2021-02-12 10:55:00

Kiskorú veszélyeztetése és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy nevelőszülő és férje ellen, akiknek "nevelési módszerei" között a kukoricán és küszöbön térdepeltetés is szerepelt.

    A megyei főügyészség pénteki közleménye szerint a gyermekek, egy kislány és a bátyja 2018 nyarán három, illetve ötévesen került az egyik Zirc környéki faluban élő, hivatásos nevelőszülőként foglalkoztatott nőhöz és férjéhez.
    A házaspár többször is bántalmazta a gyermekeket, az 56 éves férfi a földre fektette és nadrágszíjjal, zsinórral verte őket, de előfordult, hogy kukoricán vagy a küszöbön kellett térdepelniük. A 48 éves felesége is nemegyszer bántalmazta a testvéreket, amikor sarokban állás közben a testüket ütötte.
    Ezen túl az érzelmi, lelki bántalmazás is mindennapos fegyelmezési eszköz volt, amikor azzal fenyegették a kicsiket, hogy "kiverik belőlük az ördögöt", vagy a "rókalyukhoz kiviszik őket".
    Amikor a hatóságok előtt felmerült, hogy a pár bántalmazza a rájuk bízott gyermekeket, a sértettekkel együtt elrendelték a pszichológiai vizsgálatukat, ám a nevelőszülők azon csak többszöri halogatás után jelentek meg, és tiltakoztak a vizsgálat ellen.
    A férfi azzal zsarolta a gyermekeket, hogy a "hazugságuknak" következménye lesz, és megtiltotta nekik, hogy egymással játszanak.
    A gyermekeket végül az illetékes kormányhivatal 2019 októberében másik nevelőszülőnél helyezte el.
    Az ügyészség a vádiratában a párral szemben börtönbüntetés kiszabására és a kiskorúak nevelésével, felügyeletével, gondozásával összefüggő bármely foglalkozástól való végleges eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak - áll a közleményben.