Tivadar napja van. | 2024.04.20

Országos tisztifőorvos: nőtt a bizalom a védőoltások iránt

2021-02-08 14:30:00

Nőtt a magyar lakosság bizalma a védőoltások iránt - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

    Müller Cecília a Központi Statisztikai Hivatal adatait ismertetve közölte: míg a járvány kezdetén, illetve a védőoltások alkalmazása előtt csak a lakosság 15 százaléka szerette volna beoltatni magát, most már majdnem 50 százalék az arányuk.
    A szombaton érkezett oxfordi AstraZeneca-vakcináról elmondta: kezelhetősége a Pfizer-vakcinánál egyszerűbb, az oltóanyagoknál megszokott hőmérsékleten, 2 és 8 fok között tárolható. Az első és a második oltás között 4-12 hetes időintervallumot engedélyez a gyártó. Az oltási munkacsoport döntése szerint Magyarországon 4 hét telhet el a két oltás között, hogy minél előbb kialakuljon a teljes védettség.
    Hozzátette: az AstraZeneca-oltással a 18 és 60 év között krónikus betegeket fogják oltani, mert a klinikai vizsgálat hármas fázisában a vakcina idősebbeknél történő alkalmazásáról egyelőre nincs elég információ.