Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sassoli: akik túlélték a holokausztot, ránk hagyták a demokrácia védelmét

2021-01-27 13:45:00

Aki túlélték a holokauszt borzalmait, ránk, európaiakra hagyták a demokrácia és intézményei védelmét, emlékeik közös felelősséget rónak ránk - jelentette ki az Európai Parlament elnöke szerdán, az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 76-ik évfordulóján, a testület által szervezett virtuális rendezvényen.

    David Sassoli hangsúlyozta: az Európai Unió a nyitottság, a nemzetek közötti együttműködés és a sorsközösség jegyében jött létre. Nagyszerű elképzelésből, nemes eszményből született, egy olyan hatalmas tragédiából merítve erőt, mint amelyet a nácik uralma és a második világháború okozott.
    "A koronavírus-járvány okozta válság rávilágított arra, hogy még jobban együtt kell működnünk, hogy megvédjük azt, amit az előző generációk megtapasztaltak: a békét, a jólétet, a gazdasági növekedést, a jogérvényesülést" - mondta.
    Sassoli felhívta a figyelmet, hogy a holokauszt-emléknap, nem pusztán évforduló, hanem mindenekelőtt felszólítás a demokratikus elkötelezettség és értékek megerősítése, védelme mellett.
    Mint mondta, az emlékezet életben tartása érdekében meg kell tenni mindent az "abszolút gonosz" térnyerése ellen.
    "Kötelességünk tehát emlékezni, hogy a nácizmus borzalmai - amelyek magukban hordozták a legalapvetőbb érzelem, a szolidaritás teljes elvesztését - meg ne ismétlődjenek újra" - húzta alá.
    Az ENSZ 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.