Tamás napja van. | 2021.03.07 | MNB középárfolyam:

Fülöp Attila: szintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése

2021-01-27 12:14:00

Szintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügykért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy gyermekterápiás központ átadásán.

    Fülöp Attila a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál kialakított gyermekközpontú meghallgató- és terápiás központban elmondta: az új intézményben olyan gyerekek meghallgatását végzik gyermekbarát módon, akik bűncselekményben, bántalmazásban érintettek áldozatként vagy tanúként.
    A központban orvosi diagnózis megállapítására és a terápia megkezdésére is lesz lehetőség - fűzte hozzá, hangsúlyozva: a gyermekeket ért traumák feldolgozását minél előbb el kell kezdeni, abban a reményben, hogy a gyerekeknek "teljes életük" legyen. "Ebben óriási előrelépés ez az intézmény" - hangoztatta az államtitkár.     Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt, hogy a nyomozóhatóságnak hivatalból kell vizsgálnia a bűncselekmények áldozatainál a különleges bánásmód szükségességét, amelyet az életkor, a testi, szellemi és egészségi állapot, valamint bűncselekmény kirívóan erőszakos jellege is megalapozhat. Ennek célja az áldozat kímélete és védelme - emelte ki a dandártábornok.
    Tájékoztatása szerint a Budapesi Rendőr-főkapitányság ezért jelenleg is hat olyan különleges gyermekbarát meghallgatóhelyiséget működtet, amelynek berendezése és kialakítása alkalmas arra, hogy az eljárás során a gyerekeket a lehető legkisebb stressz érje.
    Az átadott központ a gyermekmeghallgatás minden igényének megfelel, és orvosi szobát is kialakítottak - mondta Terdik Tamás.
    Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: az új központ célja elsősorban a szexuálisan bántalmazott gyermekek védelme, az igazságszolgáltatás segítése és a gyermekek lelki-szellemi egészségének helyreállítása. Az intézményben gyermekbarát körülmények között dolgoznak majd együtt a rendőrség és az ügyészség munkatársai, illetve gyermekvédelmi és egészségügyi dolgozók - jelezte.
    Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója szólt arról, hogy intézményük a gyermekek jogainak érvényesüléséért végzi mindennapos munkáját. Az új központ átadását nagy eseménynek nevezte a magyarországi gyermekvédelem történetében.