Tamás napja van. | 2021.03.07 | MNB középárfolyam:

Egy halász és egy sellő szerelméről szóló regény nyerte a Costa-könyvdíj nagydíját

2021-01-27 10:18:56

A trinidadi születésű brit írónő, Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2020-as nagydíját, az év könyve díjat: a győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól.

    A könyv, amely egy taíno legendán alapszik, Roffey hatodik regénye - olvasható a The Independent című brit lap internetes oldalán.
    A zsűri "születőben lévő klasszikusnak" nevezte a művet, Roffeyt pedig "tehetségének csúcsán lévő íróként" méltatta.
    Az író, aki az elismerés mellett 30 ezer font (12,2 millió forint) pénzjutalomban is részesül, elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. Hozzátette: "ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek".
    Tessa Sheridan forgatókönyvíró és rendező nyerte el a 2020-as év legjobb novellájáért járó Costa Short Story Awardot, amelyről a közönség dönt. Sheridan az elismerés mellett 3500 font pénzjutalmat kap a The Person Who Serves, Serves Again című írásáért.
    A győzteseket kedden jelentették be egy virtuális ceremónián, amelynek Penny Smith volt a házigazdája.
    A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.