Andrea napja van. | 2024.04.18

Hidvéghi: felháborító, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack-et

2021-01-15 15:37:00

A Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezést.

    Hidvéghi Balázs az MTI-nek eljuttatott videójában az Európai Bizottság pénteki közleményére reagált, amelyben a brüsszeli testület közölte:  nem irányoz elő jogi aktusokat a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához.
    A Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: Európában 50 millió ember tartozik valamely nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez, ami az európai lakosság több mint 10 százalékát jelenti, így nem véletlen, hogy nagy sikerrel zajlott a kezdeményezés, és a minimálisan előírt 7 helyett 11 tagállamban gyűlt össze az előírt aláírásszám, végül pedig több mint 1,1 millió aláírással támogatták a Minority SafePack-et.
    Ennek ellenére - folytatta - az Európai Bizottság, "élén a témafelelős Vera Jourovával" pénteki döntésével "gyakorlatilag lesöpörte az asztalról" ezt a kezdeményezést.
    Hidvéghi Balázs szerint a döntés felháborító, elfogadhatatlan és cinikus is, hiszen amikor más kisebbségekről van szó, például a bevándorlók jogairól vagy valamely, az európai lakosság elenyésző részét érintő kisebbség ügyéről, akkor Vera Jourová a "leghangosabb kisebbségvédő" és "állandóan kioktatja" a különböző tagállamokat vagy az EP-képviselőket kisebbségvédelmi ügyekben.
    "De akkor, amikor ilyen súlyos kérdésben, több mint 50 millió embert érintő ügyben, 1,1 millió aláírással megtámogatott kezdeményezés kérdésében kell dönteni, akkor egész egyszerűen nemet mond" - fogalmazott Hidvéghi Balázs.
    Leszögezte: az Európai Bizottság akkor tehetné a legtöbbet Európa sokszínűségének megőrzéséért, ha támogatta volna az őshonos nemzeti és a nyelvi kisebbségek védelméről szóló kezdeményezést.