Auguszta napja van. | 2024.03.29

Romániában meghaladta a félmilliót az igazolt fertőzések száma

2020-12-04 14:37:00

Romániában meghaladta pénteken a félmilliót a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a 12 ezret a halálos áldozatok száma.

    A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon 8062 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, de ugyanilyen mértékben elmarad a pénteken gyógyultnak nyilvánítottak számától, így az ismert aktív fertőzöttek számának egy hete csökkenő tendenciája nem tört meg, és az egy héttel korábbi 120 ezerről hét nap alatt 98 ezerre csökkent.
    Az utóbbi napon az átlagosnál csaknem tíz százalékkal több, 176 koronavírusos beteg vesztette életét, és újabb rekordot döntött - elérte a 1275-öt - az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.
    A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a reprodukciós ráta november 12 - a maszkviselés kötelezővé tétele és az éjszakai kijárási korlátozás bevezetése után három nappal - esett 1 alá Romániában, tehát ettől kezdődően fékeződik a járvány terjedésének üteme. Ez a mutató azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni. Október 26. körül a reprodukciós ráta 1,17 volt Romániában.
    Jelenleg a tengerparti Konstanca megyében és a fővárost körülvevő Ilfov megyében terjed leginkább a járvány: ezekben a térségekben az utóbbi két hétben meghaladta a 7 ezreléket az újonnan diagnosztizált fertőzések lakossághoz viszonyított aránya. A legkisebb kéthetes fertőzési rátát - 1,1 ezreléket - Hargita megyéből jelentették.