Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2020-12-01 17:05:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Kelet-Európában egy hosszan elnyúló, gyengülőben lévő frontzóna okoz több helyen havazást, hózáport. Eközben az Északi-tenger fölött örvénylő ciklon frontrendszere is lassan délkelet felé hatol, így a kontinens nyugati, északnyugati részein is csapadékos az idő, de havazás inkább csak a magasabb helyeken van. A két frontálzóna között magasnyomás nyúlik be Európa déli és középső része fölé: a mediterrán térségben jobbára napos az idő, míg másutt helyenként tartósan felhős tájak is vannak. A fentebb említett nyugat-, északnyugat-európai frontrendszer az Alpokot elérve hullámot vet, és a déli ágán mediterrán ciklon alakul ki a Genovai-öböl térségében. A következő 36 órában ez a ciklon egyre közelebb kerül hazánkhoz, így délnyugat felől felhősödés kezdődik, és késő délutántól, estétől a délnyugati, nyugati tájakon már gyenge csapadék is lehet.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------

    A (zúzmarás) köd, illetve a rétegfelhőzet kiterjedése tovább csökken. Éjszaka már csak foltokban lehetnek köddel, rétegfelhőzettel borított tájak, eközben pedig délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek. Szerdán a Dunántúlon fokozatosan megvastagszik a felhőzet, kelet, északkelet felé haladva ugyanakkor egyre kevesebb felhőre, több napsütésre számíthatunk. Számottevő csapadék szerda délutánig nem valószínű, legfeljebb hószállingózás lehet néhol. Szerdán késő délutántól, estétől azonban a délnyugati, nyugati tájakon már helyenként előfordulhat gyenge vegyes halmazállapotú csapadék: a nyugati határvidéken havazás, havas eső, másutt inkább ónos eső, fagyott eső valószínű. A keleties szél helyenként megélénkül.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között várható, de a derült, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1 és +5 fok között valószínű.