Nárcisz napja van. | 2020.10.29 | MNB középárfolyam:

Duda: Lengyelország nem fogadhatja be az erőszakkal átirányított migránsokat

2020-09-26 07:36:19

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba - szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára.

    A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.
    "Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák (...) hogy szabad embereket fogságban tartsunk" - hangsúlyozta.
    Az Európai Uniónak "semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre" - jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusára.
    Duda egyetértését fejezte Andrzej Babis cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken.
    A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babissal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: "hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi".     
    "Igazából ugyanazt mondja, mint én" - reagált erre Duda.