Emma napja van. | 2024.04.19

Romániában meghaladta a 4500-at a járvány áldozatainak száma

2020-09-22 17:27:24

 Romániában az átlagosnál kevesebb új fertőzést jelentettek kedden, de az utóbbi napon további 45 koronavírusos beteg vesztette életét, így most már meghaladta a 4500-at a járvány áldozatainak száma.

    A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 1059 újonnan diagnosztizált fertőzött 15 százalékkal kevesebb, mint az utóbbi két hét átlaga, a halálesetek száma viszont 18 százalékkal magasabb az átlagosnál.
    A járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy egyetlen nap alatt több mint 30-cal emelkedett, és így ismét megközelítette az 500-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.
    Az ismert aktív esetek száma egyébként több mint 500-zal 18 ezer alá csökkent kedden, és a Covid-19-ben szenvedő betegeket kezelő kórházak terhelése is némiképp csökkent, kedden az előző napinál százzal kevesebb, 7119-et ápoltak kórházban.
    A keddi adatokat átlagosnak mondható 22 ezer teszt kiértékelése nyomán közölték.
    A közegészségügyi hatóság kedden közzétett heti elemzéséből egyébként kiderült, hogy - a külföldi utazások ritkulásával - az utóbbi időben csökkent, és egyharmad alá esett a saját kérésre végzett tesztek aránya. Románia 15 megyéjében (köztük Kolozs, Kovászna és Szatmár megyében) gyorsult, 7 megyéjében (köztük Hargita, Maros és Bihar megyében) lassult a járvány terjedése, a többi 19 megyében és Bukarestben egyenletesen terjed a fertőzés.
    A közegészségügyi hatóság "veszélyeztetettségi" térképet is közölt az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján. A kilenc veszélyeztetett megye közül négy (Bihar, Kolozs, Fehér és Kovászna) Erdélyben található, rajtuk kívül a főváros is veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.

 

 

 

 

fotó: pixabay