Jeromos napja van. | 2020.09.30 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2020-08-12 19:05:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünk nagy részének időjárását magasnyomás alakítja, amelynek a középpontja Észak-Európa felett található. A Kelet-európai-síkságon ugyanakkor egy hidegfront, mögötte száraz, hűvösebb levegő tör utat magának dél felé. Szintén ciklonok és hozzá kapcsolódóan hullámzó frontrendszerek alakítják Izland, illetve Európa nyugati partvidékének időjárását. A front mentén képződő zivatarokból helyenként felhőszakadás is előfordul.
    Az Ibériai-félszigeten némileg mérséklődött a hőség, de Franciaországban továbbra is előfordul 37, 38 fokos csúcsérték.
    A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig döntően anticiklon alakítja, de a nyugati tájakon már ismét előfordulhat konvektív csapadék.

    Várható időjárás csütörtök estig:
    ---------------------------------
    Az ország nagyobb részén szerdán és csütörtökön is többnyire gyengén felhős, napos idő lesz. Azonban nyugaton, délnyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporeső, zivatar is kialakulhat, csütörtökön lokálisan felhőszakadás is előfordulhat. Eleinte a Tiszántúlon az északkeleti, csütörtökön pedig az Észak-Dunántúlon a déli szél élénkül meg. Zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 19 fok között alakul, északon, északkeleten lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 29 és 33 fok között valószínű.