Gedeon napja van. | 2024.03.28

Puerto Ricóban újból megtartják az előválasztást, mert vasárnap nem volt elég szavazócédula

2020-08-10 20:30:26

Puerto Ricóban több településen újból megtartják a képviselői előválasztást, mert a vasárnapi voksolásokon több szavazóhelyiségben nem volt elég szavazócédula.

    A 3,2 millió lakost számláló Puerto Ricóban - amely az Egyesült Államok úgynevezett társult állama - a választási bizottság vasárnap kénytelen volt részben felfüggeszteni a novemberi általános választást megelőző előválasztási folyamatot, mert egyes helyeken nemcsak nem volt elegendő szavazócédula, de egyáltalán nem érkeztek meg a szavazócédulák. Több helyi politikus Wanda Vazquez kormányzó lemondását követelte hétfőn.
    Carlos Mendez, a sziget képviselőházának elnöke hétfőn felszólította Puerto Rico választási bizottságát, hogy hozza nyilvánosságra annak a 60 választási körzetnek az eredményeit, ahol sikeresen lebonyolították a voksolást. Puerto Ricónak 110 választási körzete van. Ugyanakkor több politikus, köztük Wanda Vazquez kormányzó is a választási bizottság elnöke, Juan Ernesto Davila lemondását követelte. A kormányzó "katasztrófának" nevezte a kialakult helyzetet.
    A választási bizottság elnöke elutasította a lemondást, és "felelőtlenségnek" nevezte, ha benyújtaná a lemondását. "Majd amikor az előválasztási folyamat lezárul, akkor elemzem a helyzetet" - nyilatkozott.
    A választási bizottság nem anyagi, hanem "szervezési hibákkal" indokolta a választási zűrzavart, leszögezve, hogy az előválasztás megrendezéséhez elegendő pénz áll rendelkezésre.
    Thomas Rivera Schatz, a kormánypárt vezetője és a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Demokrata Párt elnöke, Aníbal José Torres hétfőn közös sajtókonferenciát tartott, amelyen bejelentette: egyetértenek abban, hogy azokban a szavazókörzetekben, ahol felfüggesztették az előválasztást, a következő voksolást augusztus 16-án tartsák meg. Ehhez beleegyezését adta a kormányzó is.